Tuin

Tuinoverkapping

tuinoverkapping

Een tuinoverkapping is een heerlijke luxe in de tuin. In het vroege voorjaar, op een prachtige winteravond of juist op de lange zomeravonden heerlijk beschut genieten van de buitenlucht en je tuin. Beschermd tegen lichte regen of juist een felle zon, uit de wind en niet op de tocht. Met een tuinoverkapping creëer je meer tuinmomenten dan je doorgaans gewend bent.

Maar voor welke tuinoverkapping kies je? Een overzicht van alle soorten tuinoverkappingen.

Tuinoverkapping hout

tuinoverkapping-houtEen tuinoverkapping van hout komt het meeste voor. Er is dus ook een grote keuze in verschillende stijlen, kwaliteiten en mogelijkheden.
Groot voordeel van een houten is de vrijheid die je hebt om zelf je tuinoverkapping samen te stellen. Denk aan de omvang in lengte en breedte, de hoogte en ook de wanden. Wil je allemaal dichte wanden of kies je voor een combinatie van een dichte wand, een wand met een shutter en een wand met een groot of juiste een klein raam.

Wat voor een dak wil je? Bekleed met een synthetisch rubber of juist dakpannen? Afhankelijk van deze keuze zul je ook moeten letten op de draagkracht van je constructie.

Een houten tuinoverkapping wordt altijd als bouwpakket geleverd. Je kunt die dan zelf in elkaar zetten of je maakt gebruik van het klusteam dat bij veel leveranciers van tuinoverkappingen ingehuurd kan worden.

Belangrijk bij de plaatsbepaling is dat je rekening houdt met de fundering. De vier palen die de basis vormen van de tuinoverkapping moeten goed verankerd in of op de grond staan. Een tweede punt om rekening mee te houden is het overstek. Ieder dag steekt rondom de tuinoverkapping nog tientallen centimeters uit. Stel je wilt de tuinoverkapping tegen het huis, de schuur of de garage aanzetten, dan houdt je altijd een kleine ruimte over. Dit is vaak lastig omdat hier vuil, bladeren en andere rotzooi in blijft liggen. Plus het staat vaak niet zo mooi.

Tuinoverkapping van hout met glazen schuifwand

tuinoverkapping-glazen-schuifwandEen houten tuinoverkapping is goed te combineren met een glazen schuifwand. Afhankelijk van de temperatuur of de wind kun je de glazen schuifwand helemaal dicht, half open of helemaal open zetten. Let er wel op dat het glas is gemaakt van veiligheidsglas.

Tuinoverkapping met doek

tuinoverkapping-doekEen relatief eenvoudige en snel toe te passen oplossing voor een tuinoverkapping is het spannen van een speciaal gemaakt doek. Je kunt ook eerst een veranda maken en die overspannen met doek. Een tuinoverkapping met doek bestaat uit twee staanders en twee liggers die gemonteerd worden aan bijvoorbeeld de gevel van het huis. Tussen de liggers wordt het doek gespannen.
Je kunt er voor kiezen om het doek vast te laten spannen of voor een doek dat je zelf open en dicht kunt schuiven.

Laat je het doek permanent het hele jaar buiten hangen, kies dan een duurzame waterdichte kwaliteit zodat je terras altijd droog blijft. Ook de hoeveelheid zonwering is belangrijk om van te voren op te letten.

Tuinoverkapping aluminium

tuinoverkapping-aluminiumEen duurzame tuinoverkapping is die van aluminium. De staanders en de liggers zijn gemaakt van sterk aluminium en kunnen in allerlei kleuren gespoten worden. Je bestelt een deze vaak als bouwpakket die jezelf in elkaar kunt zetten of je laat het monteren door de leverancier.

Glazen tuinoverkapping

glazen-tuinoverkappingAnders dan bij een houten tuinoverkapping is een glazen dak bij de aluminium variant goed mogelijk. Als bescherming tegen de zon kun je dan als extra kiezen voor zogenaamde onderdak zonwering. Onder het glazen dak zit zonwering die je zelf open en dicht kunt doen net naar gelang je het zonlicht tegen wilt houden.

Tuinoverkapping met schuur

tuinoverkapping-met-schuurEen praktische combinatie is die van een tuinoverkapping met schuur. Dit wordt veel verkocht onder de noemer tuinhuis met zijoverkapping. Het tuinhuis is doet dan dienst als schuur.

Tuinoverkapping met carport

tuinoverkapping-met-carportOok de tuinoverkapping met carport is een praktische combinatie. Bijvoorbeeld aan de zijkant van het huis waarbij het voorste deel gebruikt wordt om de auto beschut te parkeren en het achterste deel dienst doet als veranda of tuinhuis.

Kleine tuinoverkapping

De grootte van de tuin bepaalt natuurlijk of je een grote of kleine overkapping kunt plaatsen. Vaak zie je dat voor een kleine tuin juist een kleine terrasoverkapping gebruikt wordt. Het is net wat je mooi en praktisch vindt. Bouw je er één van hout of aluminium of kies je voor een snellere oplossing met een doek tussen staanders.

Tuinoverkapping bouwen

Wil je zelf een tuinoverkapping bouwen dan zijn hiervoor verschillende materialen kant en klaar te koop. Waar moet je rekening mee houden?
Natuurlijk de houtsoort. Een veel gekozen houtsoort is Lariks Douglas hout. Dit heeft een gemiddelde levensduur van zeven tot vijftien jaar. Het is belangrijk dat het hout niet direct op de grond staat.

In je ontwerp verwerk je de volgende onderdelen die je zelf gaat maken. Dit zijn de staanders, dakliggers, zijwanden, vloer en vlonderplanken, dak en dakbedekking.

Besteed extra aandacht aan een goede fundering die stevig is en volledig waterpas. Kies je voor dakpannen als dakbedekking bereken dan goed het gewicht en het draagvermogen van de constructie. Laat dit eventueel narekenen door een bouwkundig ingenieur.

Tuinoverkapping vergunning

Het kan zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor de nieuwbouw of juist het verwijderen van een boom. Lees hier hoe je ontdekt of je een tuinoverkapping vergunning nodig hebt.