Schoonmaken Wonen

Snel je huis verkopen? 20 belangrijke tips

Heb je besloten om je huis snel te verkopen dan is er nu werk aan de winkel. Zeker als je graag wilt dat de verkoop binnen een paar weken of maanden geregeld is. Een goede voorbereiding van de verkoop geeft de grootste kans op snel succes. In dit artikel geven we je diverse tips uit de praktijk van makelaars en verhuisstylisten. Zij weten waarom huizen wel of niet snel verkocht worden.

Inhoud van dit artikel

De drie belangrijkste tips
Maak een verkoopplan
Je huis verkoopklaar maken
Promoot de verkoop van je woning
Je eerste bezichtiging

De drie belangrijkste verkoop tips voor je woning

Geen zin om alles te lezen? Lees dan in elk geval de volgende drie tips die de basis vormen van een succesvolle verkoop van je woning.

De belangrijkste tip: Gedraag je alsof je zelf de koper bent

Verplaats je in de kopers van jouw nieuwe woning. Zou jij jouw woning kopen zoals het er nu uit ziet? Met andere woorden, wees heel kritisch. Wat zijn de sterke punten. Wat zijn de zwakke punten. Waarom was dit huis ook al weer zo leuk om in te wonen.

Doe zoals kopers straks ook doen. Loop door de straat, bekijk de buurt en loop dan naar de voordeur. Wat valt je op. Kan hier iets opgeruimd, gesnoeid of schoongemaakt worden? Nodigt de woning uit om binnen te komen?
Zo ga je stap voor stap iedere ruimte van je huis in. Alsof je voor het eerst binnenkomt.

Vind je het moeilijk om kritisch te zijn op jezelf of ben je inmiddels ‘woningblind’, vraag dan iemand om met je mee te lopen. Wat zou hij of zij veranderen, aanpassen, opruimen, repareren of schoonmaken?

De tweede belangrijkste tip: Geen haast

Gun jezelf de tijd om de verkoop goed voor te bereiden. Tijdsdruk is niet alleen vervelend, maar het zorgt er ook voor dat je minder kritisch bent. Je moet natuurlijk wel de tijd hebben. Moet je gedwongen nu je huis verkopen, maak dan een prioriteitenlijst. Wat moet in elk geval nu gebeuren om mijn huis verkoop klaar te maken.

De derde belangrijkste tip: Je huis is een cadeau voor de nieuwe kopers

Als je eenmaal gaat verkopen en afscheid neemt van je woning, dan kan het je allemaal misschien niets meer schelen. Het is toch veel leuker om over je nieuwe huis na te denken. Niets is minder waar. Des te meer aandacht je nu schenkt aan de verkoop van je huis, des te sneller dit gaat. Verkoop is nu even het allerbelangrijkste. Je wilt immers te lang hoeven wachten tot je kunt verhuizen.
Beschouw je huis als een waardevol cadeau dat je overdraagt aan de nieuwe eigenaren. Als je met deze bril op naar je huis kijkt, geeft dat veel meer positieve energie die je hard nodig hebt tijdens de verkoopperiode.

Maak een verkoopplan

Je huis verkopen doe je niet even zomaar tussendoor. Net zo min koop je ook even een huis als je daar zin in hebt. Een succesvolle verkoop is er één met een verkoopplan. Waar denk je over na? Wat regel je? En wat vind jij belangrijk?

Beste maanden om je huis te verkopen

Traditioneel is de lente de periode dat woningzoekers zich oriënteren op de woningmarkt. De koude winter is achter de rug, de zon laat zich weer zien en met uitzicht op de vakantieperiode zijn woningzoekenden goed gestemd.

Mensen die hun huis willen verkopen willen dat het liefst nog even voor de zomervakantie afronden. Of dit ook werkelijk het juiste moment is om je huis te verkopen kun je je afvragen. De concurrentie is groot. Nog belangrijker. Woningzoekers zijn niet altijd in de stemming om echt te kopen. De vakantie is geboekt en die moet wel doorgaan. Op het werk staan er nog een aantal belangrijke projecten op stapel, dus veel tijd is er nu ook weer niet.

Lukt het je niet om je huis voor de zomer te verkopen, dan wordt de interesse tijdens de zomermaanden automatisch minder. Kopers zijn op vakantie.

Herfstverkoop

De herfst is een hele goede tweede periode om succesvol en snel je huis te verkopen. Tijdens de vakantie is de beslissing gevallen. We gaan op zoek naar een nieuwe woning. Impliciet houden potentiële kopers al rekening met extra tijd en geld die ze volgend jaar nodig hebben voor de nieuwe woning.
Je huis in aan het einde van de zomervakantie te koop aanbieden geeft een heel goede kans om je huis dat jaar nog te verkopen.

Voor welke prijs ga je jouw huis verkopen

Het zal je niet verbazen dat de prijs een heel belangrijke factor is die bepaalt of mensen jouw huis wel of niet willen kopen. Bepaal daarom wat de actuele prijs is van je huis en laat je hiervoor goed adviseren door een makelaar. Nodig minimaal drie makelaars uit die je een actuele prijs en een verkoop adviesprijs geven. Vraag goed door hoe de makelaar tot de prijs gekomen is.

Zoek zoals jouw ideale klant doet ideale klant

Ga zelf op bijvoorbeeld Funda op zoek naar jouw huis. Kijk goed hoe je selecteert met de filters. Welke criteria gelden voor jouw huis? Veel mensen die online huizen zoeken selecteren op een van-tot prijs. Meer kunnen ze immers niet lenen. In welke prijscategorie past jouw huis het beste. Met een vraagprijs van 274.900,- bereik je waarschijnlijk meer mensen dan met een prijs van 275.000,-.

Zoek de makelaar die bij jou en je huis past

Ieder makelaar zal zeggen dat hij of zij jouw huis kan verkopen. In principe hebben ze hier natuurlijk gelijk in. Verkopen van huizen is hun vak. Maar niet elke makelaar heeft hetzelfde netwerk van klanten. Een mooi voorbeeld is de makelaar die gespecialiseerd is in de verkoop van woningen van senioren. Zij hebben behoefte aan een ander soort begeleiding dan een jong gezin. Vaak is de woning nog niet volop gemoderniseerd en is er meer tijd een aandacht nodig om het huis goed te verkopen. Of je bent als kind verantwoordelijk voor de verkoop van het huis van je ouders omdat ze helaas overleden zijn of niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. In dat geval krijg je ook te maken met andere belastingregels. Het is prettig als je makelaar je hierover al kan informeren.

Je woning verkoopklaar maken

De eerste stappen heb je gezet. Nu komt het er op aan dat je jouw huis ook echt klaar maakt voor de verkoop. Maak ook hier weer een plannetje wat je wanneer gaat doen. Denk er aan dat dit best tijd kost om te doen, maar het is het dubbel en dwars waard om snel en goed je huis te kunnen verkopen.

Ruim op zoals je nog nooit hebt opgeruimd

Met opruimen bedoelen we hier niet de kopjes van tafel, krant in de papierbak en schoenen in de kast. Nee, echt opruimen en weggooien. Als je lang in je huis woont heb je in die tijd heel veel spullen verzameld. Zelf zie je niet meer hoe vol het misschien wel staat.
Nieuwe kopers moeten goed kunnen zien hoeveel ruimte er in het huis zit. Des te meer er in een ruimte staat, des te kleiner deze lijkt.

Voor jou zijn het misschien waardevolle spullen. Voor een koper is het rommel. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk opruimt en het liefst ook weggooit of ergens opslaat. Zeker de kelder, de vliering en de slaapkamers. Deze ruimtes geven een toegevoegde waarde en zijn bij doorsnee woningen toch vaak al niet te ruim.

Een bijkomend voordeel van een flinke opruimbeurt, je hoeft niet meer zoveel te verhuizen en mee te nemen naar jouw nieuwe woning.

Begin op tijd met opruimen en weggooien

Echt flink opruimen kost tijd. Neem hier dan ook de tijd voor en zorg dat de presentatiefoto’s pas gemaakt worden als alles aan kant is. De foto’s zijn voor kopers van je huis een belangrijke reden om wel of niet te komen kijken. Zorg dan ook dat je huis er tijdens de bezoekperiode zoveel mogelijk uitziet als op de foto’s. Mensen willen niet verrast worden. En het laatste wat jij wil is een reactie dat je huis er op de foto’s toch wel anders uitziet.

Maak schoon zoals je nog nooit schoon gemaakt hebt

Net als opruimen is schoonmaken essentieel. Een schoon huis verkoopt echt beter dan een huis waar het vies en smerig is. Is jouw huis vies? Nee toch of wel. Kijk maar eens goed in de badkamer. De randjes bij de douche, rond de wastafel, bij de ramen. Is het echt schoon. Of inspecteer je bankstel. Zijn alle haren weg? Zitten er nog vlekken in. Hier lees je 10 tips voor het reinigen van je bankstel.

Bekijk je huis alsof je in je hotelkamer komt. In een schone, frisse en zeker niet al te warme hotelkamer voel je je meer op je gemak dan in één waar de haren nog in het afvoerputje zitten.

Een schone en frisse woning is een belangrijke boodschap voor de nieuwe kopers. Het gevoel dat je met zorg en aandacht voor deze woning gezorgd hebt.

Pak je tuin aan

De nieuwe kopers komen niet alleen voor je huis, maar ook voor je tuin. Zorg dat die er in elk geval netjes uit ziet. Snoei bijtijds struiken en bomen. Maak alle paden begaanbaar, maai het gras en knap het tuinhekje op zodat dit weer lekker soepel open gaat. Kijk ook even bij de 25 Tips om goedkoop je tuin aan te leggen. Hier staan ook handige suggesties om je tuin verkoopklaar te maken.

De presentatie van je woning

De makelaar verzorgt vaak de foto en tekstpresentatie van je woning. Let er heel goed op dat de makelaar niet een standaard tekstje plaatst. Maar echt een tekst die gaat over jouw huis en de woonomgeving. Verkoop geen onzin, maar hou het reëel. En controleer de foto’s en teksten goed voordat ze geplaatst worden.
Wat heel goed helpt is jouw familie en vrienden vragen naar de positieve punten van je huis en de plek waar je woont. Vaak zie je dit zelf niet meer, maar kunnen zij precies benoemen wat hen aanspreekt. Laat je makelaar deze punten verwerken in de tekst.

We hadden het net al over schoonmaken en opruimen. Spreek met je makelaar af dat de foto’s pas gemaakt worden als dit klaar is.

Overweeg om een fotograaf te vragen de foto’s te maken. Sommige makelaars hebben contact met fotografen. Anderen maken de kiekjes zelf. Handig en het kost niets, maar helaas lijken het vaak de ‘de vakantiefoto’s van oom Johan’. Niet goed dus. Een fotograaf kost een paar honderd euro, maar dan heb je wel goede overzichts- en detailfoto’s.

Vraag een verkoopstylist om advies

Zeker in de periode dat huizen heel lang te koop stonden werd meer en meer de hulp ingeroepen door een verkoopstylist. Iemand die verstand heeft van inrichting, kleuren en styling van je woning. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een volledig nieuw interieur aanschaft en alles opnieuw gaat schilderen en behangen. Een goede verkoopstylist weet met de bestaande inrichting een aantrekkelijke uitstraling van je woning te bereiken. Soms zijn er kleine overzichtelijke aanpassingen nodig zoals het schilderen van een muur. Dat is wel haalbaar. Een voorbeeld van een interieur stylist is Interieuradvies Marian in Amersfoort.

De verkoop promotie van je huis

Alles is gereed om je huis in de verkoop te doen. Nu komt het er op aan dat zoveel mogelijk potentiële kopers zien dat je nieuw op de markt bent en er een gevoel van urgentie ontstaat. Kopers zijn supergevoelig voor concurrentie. Alleen al het gevoel dat een ander misschien wel jouw huis voor hun neus wegkaapt, zet aan tot actie.
Zorg er dus voor dat er flink gepromoot wordt. Zeker online.

Vertel je buren, vrienden en familie over de verkoop

Spoor je buren, vrienden en familie aan om je anderen in hun omgeving te vertellen dat jouw leuke huis te koop staat. Zij kennen je huis en zijn de beste verkopers. Stuur iedereen de link naar de presentatie van jouw woning.

Gebruik Facebook en Twitter om je huis te promoten

Zit je op Facebook en Twitter zet die dan ook in om je volgers te laten weten dat je huis te koop staat. Zij willen je bericht vast delen. Stuur altijd de link mee naar jouw woningpresentatie. En herhaal dit bericht een aantal keer.

Je eerste bezoeker komt voor een bezichtiging

En dan komt de eerste koper jouw huis voor het eerst bekijken. Kopers zijn maar met één vraag bezig: Wil ik hier de komende jaren wonen? En voor jou is zo’n eerste bezoek superspannend. Zorg er wederom voor dat je huis schoon, fris en opgeruimd is. Meest ideaal is als je zelf niet thuis bent en de kinderen en huisdieren ook niet. Geef je makelaar en de potentiële kopers alle tijd en ruimte om je huis te bekijken.

Doe niet moeilijk over het tijdstip van een bezoek

“Als je mijn huis wilt kopen, dan mag je op ieder moment van de dag komen kijken”. Dit is de juiste instelling. Kopers zijn met meerdere huizen bezig en vergelijken onderling gelijkwaardige huizen. Als ze eenmaal jouw woning op het netvlies hebben willen ze niets liever dan een kijkje nemen en hopelijk ook een tweede keer. Sta er voor open dat dit altijd kan. Instrueer ook je makelaar dat het altijd mogelijk is om de woning te bekijken en dat hij hier in zijn agenda tijd voor moet vrij maken.

Stimuleer je makelaar

Een tijd terug heb je jouw makelaar gekozen en nu is het moment daar. Hij of zijn moet de verkoop gaan waar maken. Hou positief contact met je makelaar. Vraag actief naar het aantal keer dat je Funda pagina bekeken is. Of er interesse is en waarom kopers aanspreekt. Welke vragen krijgt de makelaar. Wat zijn mogelijke bezwaren van geïnteresseerden.

Vraag je makelaar wat de reactie was van de bezoekers

Is je huis bezocht door mogelijke kopers, vraag dan je makelaar naar hun reactie. Natuurlijk wil je weten of ze een bod gaan uitbrengen, maar belangrijker is of ze echt geïnteresseerd zijn. Vraag je makelaar hoe hij de follow-up gaat doen. Wanneer is er weer contact? Wat kan jij nu doen om de interesse bij de nieuwe bewoners hoog te houden?