Schoonmaken Wonen

Waarom je natuurstenen vloer schoonmaken belangrijk is en hoe je dit doet.

natuurstenen vloer schoonmaken

Natuursteen tijdig en regelmatig schoonmaken is belangrijk. Waarom?

Om te voorkomen dat een natuurstenen vloer zijn glans verliest, is het verstandig om hem met een vaste regelmaat schoon te maken. Voor het gewone onderhoud is het wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel voldoende. Hierdoor zal de vloer zijn optimale uitstraling behouden. Afhankelijk van de natuursteensoort en het gewenste effect zal je het juiste middel moeten gebruiken. Koop dit middel bij de specialist. Er zijn na de wekelijkse beurt verschillende mogelijkheden om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Een goed onderhouden natuurstenen vloer kan vele jaren meegaan.

Toepassing natuurstenen vloeren

Tegenwoordig wordt er vaak voor de binnen- of buitenvloer  natuursteen gekozen. Bijvoorbeeld een marmeren vloer binnen, maar ook voor buiten is een heel mooi product. Het natuursteen bestaat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Zo zal marmer nooit vervelen omdat het nooit dezelfde kleuren en patronen heeft. Het wordt vaak toegepast in hallen van kantoren, hotels en in restaurants. Er zijn verschillende soorten marmer. De kleur en de eigenschappen van het marmer zijn vaak afhankelijk van de plaats waar het wordt gewonnen. Wanneer je in de kamer een marmeren tegelvloer wilt leggen, kun je hem speciaal bestellen als hij niet op voorraad is. Wanneer je een marmeren vloer legt, heb je een uniek product wat niemand anders heeft.

Natuursteen schoonmaken

Veel mensen maken een natuurstenen vloer schoon met groene zeep, met soda of met schoonmaak azijn. Denk aan zoals vloeren van graniet, marmer, basalt, Belgisch harssteen, Chinees harsteen, kalksteen en leisteen terazzo. Bij een natuurstenen vloer moet je voorzichtig zijn als je voor het schoonmaken groene zeep, soda of schoonmaak azijn gebruikt.  Je kunt beter de juiste schoonmaakartikelen aanschaffen om vlekken en vuil uit natuursteen te verwijderen. Met de speciale schoonmaakmiddelen worden niet alleen de tegels schoongemaakt, maar ook de voegen. Indien er rode wijn, koffie, olie, vetvlekken en oude waslagen in het natuursteen zijn gedrongen, moet het meerdere malen met het juiste product worden schoongemaakt. Vlekken verwijderen zal zeker wel lukken na meerdere schoonmaakbeurten. Natuursteen schoonmaken is vaak een secuur werk. Iedere soort natuursteen verlangd een andere aanpak om te worden schoongemaakt.

Schoonmaakbeurt

Gebruik bij natuursteen niet te veel water. Omdat water in de voegen kan dringen beschadigt het de vloer. Pas op met azijn. Azijn heeft een te hoge PH-waarde voor natuursteen. Marmer kan niet tegen zuren dus moet je daar dan ook rekening mee houden. Laat je goed voorlichten wanneer je een dergelijke vloer laat leggen. Door een te zure stof te gebruiken als schoonmaakmiddel kan de natuurstenen vloer beschadigd worden. Graniet zou je wel met een zuur vloeimiddel kunnen schoonmaken. Deze natuursteen is daar tegen bestand. Voordat je een product aanschaft om het natuursteen schoon te maken zal je exact op moeten geven wat voor natuursteen je hebt. Dit zijn handelingen die je zelf kunt uitvoeren. Reinigen met een stoomreiniger is een goed alternatief. Wanneer je gaat reinigen met een stoomreiniger worden daar geen chemische middelen bij gebruikt. Het is waterdamp met een hoge temperatuur die onder druk op de tegels wordt gespoten. Het vuil zal hierdoor zeker worden verwijderd.

Schuren, slijpen en polijsten van je vloer

Indien je een natuurstenen vloer hebt, zal je na een bepaalde tijd de marmeren of hardstenen vloer moeten schuren of slijpen. Dat kan je doen om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Dit kan je niet zelf doen. Het moet door vakmensen worden gedaan met professionele machines. Met de speciale machines zal de vloer gaan glanzen en zitten er geen krassen of eventuele ongelijkheden meer op. Er wordt zo min mogelijk materiaal van de tegel afgenomen. Wanneer men gaat schuren of slijpen wordt er net zo veel materiaal afgenomen totdat de tegel op gelijke hoogte ligt met de voeg. Hierdoor zal er geen vuil meer in de voeg kunnen komen. Nadat de vloer helemaal is geschuurd of geslepen kan de vloer worden gezoet en gepolijst. Bij deze behandeling wordt er ongeveer 0,5 mm afgeschaafd. Door deze bewerkingen kan men de vloer laten glanzen. Vooral door het polijsten zal de vloer gaan glanzen. Gebruikssporen zoals krassen en beschadigingen kunnen worden weggewerkt.

De natuurstenenvloer borstelen

Het gebeurd ook wel dat met wel een marmeren vloer wilt hebben, maar dat hij niet zo mag glanzen. Hiervoor kan de vloer worden geborsteld. Dit wordt ook wel leatherfinish genoemd. Door verschillende soorten borstels te gebruiken kan de glansgraad worden bepaald. Met deze bewerkingsmethode kan een vloer grondig worden gerenoveerd. Door gebruik te maken van verschillende soorten borstels onder de boenmachine zal het reliëf en de gaatjes in de tegels goed schoongemaakt worden. Met deze methode is het mogelijk om een hogere glansgradatie te verwezenlijken op het natuursteen.

Impregneren is ook een idee

Indien je de natuurstenen vloer binnen wilt beschermen tegen vuil en vocht is het verstandig om hem te impregneren. Het is belangrijk dat een impregneermiddel wordt gebruikt omdat daardoor de vloer water- en vuilafstotend zal worden. Vuil en vocht zullen niet meer snel in het natuursteen doordringen. Ook de kleur kan weer helderder worden gemaakt door het te impregneren. Het impregneren moet gebeuren nadat je vloer is gereinigd, geslepen en gepolijst. Voor buitenterassen worden tegenwoordig ook vaak natuurstenen vloeren gelegd. Ook buitenraamdorpels en dergelijke kunnen van natuursteen zijn. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld graniet of travertin. Vooral voor de natuursteen producten die buiten worden gebruikt is het zeer belangrijk om de natuurstenen producten te impregneren. De levensduur van de behandelde producten wordt langer en ook het onderhoud wordt eenvoudiger.

Indien je een vloer hebt van natuursteen in de badkamer is het belangrijk dat ze goed worden geïmpregneerd. Omdat er veel vocht aanwezig is moet in de badkamer zeker voorkomen worden dat het vocht in de tegel zal dringen. Hierdoor kan de tegel gladder worden wat gevaar zou kunnen opleveren. Je kunt, als ze vuil worden eerst de vlekken verwijderen en daarna beschermen en laten glanzen. Hierdoor kunnen de tegels langer meegaan.

Kristalliseren laat je doen door de specialist

Dit is een specialistisch werk. Vloeren met een hoge kalkwaarde worden vaak als afwerking gekristalliseerd. Hierbij wordt een bepaalde vloeistof op de tegels aangebracht. De vloeistof gaat een chemische reactie aan met kalk in de tegel. Vervolgens wordt de vloer schoongemaakt. De toplaag zal worden verhard en verdicht. De glans neemt toe en de vloer is hierdoor nog beter bestand tegen vuil en vocht. Ook wordt de glans op deze manier hersteld. De kleine krasjes die op de tegels aanwezig waren worden nu opgevuld. De vloer zal er weer als nieuw uitzien.