Gezond eten Schoonmaken

Sapjes maken. Slowjuicer, blender of sapcentrifuge?

sapjes-maken

Sapjes maken is heerlijk, gezond en zo gemaakt. Waarmee maak je de beste sap? Met een blender, slowjuicer of een sapcentrifuge? En heb je echt een nieuw apparaat nodig in je keuken voor het goddelijke nat uit de mooiste vruchten en groenten?

Welke sapjes wil je maken?
Het apparaat dat je gebruikt bepaalt hoe drinkbaar je verse sap is en de smaak.
Even kort door de bocht:

  • Een Blender hakt en mixt. Je sap is dik en zit nog vol vezels en pitjes.
  • Een Sapcentrifuge hakt en mixt en scheidt met en filter sap van vezels en pitjes.
  • Een Slowjuicer perst alle sappen tot de laatste druppel.

Slowjuicer

Een slowjuicer perst. Dat is meteen het grote verschil met een blender en een sapcentrifuge. Die draaien de inhoud met grote snelheid rond waardoor de messen hun werk kunnen doen.

Het persen heeft als voordeel dat minder enzymen kapot worden gemaakt en groente en fruit niet warm worden door de wrijvingswarmte in een blender of sapcentrifuge. Waar de meeste gebruikers van een blender en sapcentrifuge klagen over de herrie als ze het apparaat aanzetten, doen de slowjuicer gebruikers het rustig aan. Het persen maakt geen tot weinig geluid. Lekker hoor als je net uit je bed komt.

Het persen van groente en fruit heeft als grootste voordeel de smaak. Die is met een slowjuicer veel rijker dan je bereikt met een sapcentrifuge. Tot de laatste druppel perst een goede slowjuicer alles er uit. Ook met een slowjuicer kun je super harde groenten en fruit persen. Zelfs een taaie groente als bleekselderij.

De slowjuicer is de duurste van de drie en begint bij ca. € 250,- en loopt op tot ca. € 600,- als je kijkt naar de best verkochte slowjuicers.

Blender

Een blender is populair onder de smoothie en milkshake liefhebbers. Dagelijks maken zij heerlijk gezonde smoothies van fruit of groenten. Voor de beste smoothies doe je eerst de natte en zachte ingrediënten zoals water, sinaasappel, banaan, ananas en bladgroenten in de kan en daarna de zwaardere en hardere ingrediënten zoals appel, komkommer en zelfs ijs. De sterke motor in de blender mixt en hakt met gemak ook bevroren fruit in minder dan een minuut. Sommige blenders hebben een mix en blend functie. Hierbij wordt automatisch op een lage stand de inhoud eerste gemixt en daarna op hogere snelheid geblend. Wil je echt harder ingrediënten als wortel of noten verwerken in je smoothie, hak ze dan eerst fijn met de puls stand en verwerk ze dan in je shake.

Behalve voor het pureren, kun je een blender ook gebruiken voor het maken van cake of pannenkoeken beslag.

Lastiger is het schoonmaken van de kan en de crusher. Maar ook daar hebben echte smoothie fanaten een handige tip voor bedacht. Nadat je smoothie gemaakt is, warm water in de kan, druppel afwasmiddel er bij en even op de hoge stand laten draaien. Schoon is je blender.

Een best verkochte blender heb je al vanaf € 50,- en wil je heel veel geld uitgeven dan kun je kiezen voor de professionele uitvoering van Blendteq. Prijs ca. € 1.800,-

Sapcentrifuge

De sapcentrifuge of Juice Extractor scheidt het sap van het schillen en vezels dat als pulp terecht komt in een opvangbak. Het is dus een echte sap maker in tegenstelling tot de blender. Van veel sapcentrifuges zeggen gebruikers dat het pulp nog wat nat is. Je hebt dus niet al het sap uit vruchten en groenten gehaald.

Met gemak persen de sapcentrifuges tomaat, komkommer, rode bieten en courgettes. Die laat je er als geheel in lopen.

Over het schoonmaken verschillen de meningen van de sapcentrifuge gebruikers. Feit blijft dat je een opvangbak hebt voor het pulp die je telkens moet legen en schoonmaken en een kan met messen. Ook die vergt natuurlijk wat aandacht.

Prijs van de best verkochte sapcentrifuges begint bij zo’n € 110,- en loopt op tot de € 500,-