Tuin

Tuinoverkapping bouwen. Tips ter voorbereiding.

tuinoverkapping-bouwen

Waar moet je rekening mee houden als je een tuinoverkapping wilt bouwen. Deze tips helpen je op weg bij een goede voorbereiding. Je kunt deze tips ook gebruiken voordat je online gaat kijken waar je de tuinoverkapping wilt kopen. Je hebt dan alvast een goed idee aan welke eisen het moet voldoen.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Je moet er ruimte voor hebben. Klinkt logisch, maar ga maar eens meten. Met hoeveel mensen wil je minimaal tegelijkertijd onder de overkapping zitten? Hoeveel ruimte nemen stoelen, tuinbank en tafel in beslag. Hoeveel open tuin ruimte hou je nog over.

Waar plaats je de tuinoverkapping?

Zon en schaduw. Waar plaats je de tuinoverkapping? Juist op de meest zonnige locatie of juist niet en wil je de overkapping in het meest schaduwrijke deel plaatsen. Waar je de overkapping ook plaats, deze zal altijd zelf ook zorgen voor slagschaduw. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je fijne zonnige plek in de tuin deels overschaduwd wordt door je nieuwe tuinoverkapping.

Kun je nog makkelijk onderhoud plegen?

Op het moment dat de tuinoverkapping gemaakt en geplaats is, begint het genieten. Tot het moment dat je toch iets van onderhoud wilt doe. Beitsen bijvoorbeeld. Kun je dan nog goed bij alle zijkanten? Hou hier rekening mee bij het bepalen van je opstelling.

Denk aan het dak overstek

Overstek van het dak is die twintig tot vijftig centimeter die het dak uitsteekt. Koop je een vast bouwpakket en wil je de overkapping tegen de gevel aan maken, dan zul je hiervoor een oplossing moeten verzinnen. Vaak is de ruimte die dan ontstaat tussen gevel en zijwand niet handig. Er waait immers vuil tussen en de kans op een rommelhoekje is groot.

Leg eerst elektra, gas en water aan

Elektra, gas en water in je nieuwe tuinhuis of tuinoverkapping is handig. Zeker als je ook met een terrasheater wilt werken. Bedenk dus van te voren waar deze leidingen vandaan moeten komen en hoe je die door de tuin naar de locatie van je tuinoverkapping brengt.
Plaats je een houten overkapping, hou dan ook rekening met de werking van het hout. Zorg dat er voldoende speling overblijft.

Zorg voor een perfect fundering

Een goede fundering is essentieel. Die moet stevig zijn en 100% waterpas. Let ook op de afloop van regenwater in je tuin. Zou toch vervelend zijn als je na een regenbui natte voeten hebt onder je overkapping.

  • Op de volgende manieren kun je een goede fundering maken:
  • Storten van een betonvloer.
  • Grote betontegels plaatsen op een zandbed van 20 cm scherpzand. Voorkom dat het zand wegloopt en dit goed is aangetrild.
  • Vlakke bielzen van hardhout of beton. Voorkom dat de bielzen wegzakken in de grond waardoor de fundering ongelijk wordt.

 

Lees ook: Tuinoverkapping soorten en Tuinoverkapping vergunning nodig?