Geld

Het filter koffiezetapparaat is nooit weggeweest

filter-koffiezetapparaat

Na twee flinke koffierevoluties van achtereenvolgens Senseo en daarna Nespresso zou je denken dat in geen enkele huishouding nog een filter koffiezetapparaat in de keuken staat. Hooguit ergens ver weg opgeborgen in een kast voor de verjaardagen, maar dat is het dan ook wel. Niets is minder waar en het lijkt er zelfs op dat traditionele filterkoffie flink op de weg terug is. Misschien met als reden geld te besparen om je huishoudboekje op orde te houden. Een kopje Nespresso is bijna 10x duurder dan een kopje filterkoffie. Is geld niet de reden zijn, dan geeft smaak vast de doorslag.

Hoe maak je ook al weer een smakelijk bakje filterkoffie en welke filter koffiezetapparaten zijn er te koop. Mocht je jouw oude apparaat wel weggegooid hebben toen je overstapte op Senseo of Nespresso.

3 x het beste filter koffiezetapparaat van 2016

Om maar bij het laatste te beginnen als je niet kunt wachten om weer te beginnen met filterkoffie. De beste filter koffiezetapparataten volgens de Consumentenbond op een rij.

Lekker ouderwetse filter koffie zetten

Temperatuur, verse filter koffie en een schoon apparaat. Dat is waar het om draait bij het zetten van een traditionele bak koffie. Verse koffie en een schoon apparaat begrepen mijn oma en moeder nog wel, maar denk maar niet dat zij ooit stil stonden bij de temperatuur van het water dat in een bepaalde snelheid op de verse koffie druppelde om vervolgens als koffiedruppels in de kan te vallen

De juiste koffietemperatuur hebben wij Nederlanders over gehouden van de espresso en Nespresso revolutie. Samen met de juiste druk kon je met deze apparaten eindelijk op bijna scheikundige wijze de beste koffie maken.

De beste filterkoffie zet je met water van ca. 95 graden Celsius. Wil je op de camping nog een keteltje heet water opzetten en die direct opschenken, laat het gekookte water dan even staan en afkoelen. Met flink kokend water verbrandt de koffie en dat proef je.

De temperatuur in de kan

Groot voordeel van een filter koffiezetapparaat is natuurlijk de kan waarin je meerdere kopjes koffie bewaard. Wil ook je tweede bakkie goed op smaak zijn dan moet de temperatuur minimaal nog ca. 65 graden Celsius zijn. Bij een lagere temperatuur loopt de smaak snel terug.

Verse filterkoffie

Good old Douwe Egberts met zijn rode pakken filterkoffie zal blij zijn met zijn fans. Koffie is niet iets om ruimhartig mee te doen. Per kopje van 100ml – 120ml gebruik je tussen de 7 en 8 gram. Daar zijn die handige koffieschepjes voor. Natuurlijk moet de koffie vers zijn. Na het openen van de aluminium verpakking die de inhoud droog en zuurstofvrij houdt bewaar je de koffie het beste in een afgesloten koffieblik of bus.