Werk

Producten voor linkshandigen op een rij en meer linkshandige feiten en mensen

Hoor je bij de 10% linkshandigen dan kan dat soms behoorlijk lastig zijn. Niet alleen het gebruik van de bekende schaar, de dunschiller of multi-map. Maar ook de historische vooroordelen en wetenschappelijk bewezen feiten kunnen je in een kleine linkshandigen crisis brengen. Goed idee om het ongemak te bestrijden is hard lachen om de 29 feiten en voorbeelden van onhandigheid.

Of je lost je probleem nu op met producten die speciaal voor linkshandigen zijn gemaakt.

Alle handige producten voor linkshandigen op een rij

Linkshandige schaar

Drie scharen op een rij speciaal voor linkshandigen. Handig voor de kinderen thuis en op school en in de keukenla.

Linkshandige muis

Een muis is een muis zou je denken. Linkshandigen weten wel beter. Zeker als je veel games speelt en je niet het maximale uit je techniek haalt omdat de muis je dwars zit. Een speciale linkshandige game muis brengt je weer op gelijk niveau met je rechtshandige game vrienden.

Linkshandige pennen

Veel kinderen leren schrijven met stabilo pennen omdat die zo goed en ergonomisch in de hand liggen. Voor linkshandige kinderen is er de linkshandige variant op de stabilo pen.

Linkshandige dunschiller, hobbymes en kappersschaar

Ongemak zit ‘m vaak in van die kleine dingen. Zeker als je moet koken of gewoon je werk als kapper moet doen. Dan heb je goed ‘gereedschap’ nodig. Een dunschiller bijvoorbeeld. Super irritant om met je linkerhand een gewone dunschiller te hanteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig gewoon dunschillers voor linkshandige schilexperts. Net als de kappersschaar voor linkshandigen en het linkshandige hobbymes / stanleymes.

Bijzonder handig voor linkshandigen

Pennen, scharen en dunschillers zijn bekende producten voor linkshandige mensen. Maar een Boomerang, Golfset of Honkbalhandschoen voor linkshandigen? Nooit van gehoord. Mmmmmmmmmmm die honkbalhandschoen is natuurlijk een grapje 😉

29 Feiten over linkshandigheid

Feiten over linkshandigheid en linkshandige mensen

 1. 10-12% van de mensen die op aarde wonen zijn linkshandig. Daarbuiten is niet gemeten. Vrouwen zijn vaker rechtshandig. Scheelt niet veel, maar 4%
 2. 13 Augustus is linkshandigendag. Sinds 2010 wordt ook in Nederland extra aandacht gevraagd voor de moeilijkheden en frustraties die linkshandigen ervaren in een wereld die toch vooral voor rechtshandigen ontwikkeld is.
 3. Ben je linkshandig? Wees maar blij dat je nu leeft. Eeuwenlang werd linkshandigheid gezien als een nare gewoonte of erger, een teken van de duivel. Dat je als linkshandige homosexueel bent, crimineel en een neurotische rebel had ook maar zo gekund. Vandaag de is het leuker om te zeggen dat je als linkshandige over meer creativiteit en muzikaliteit beschikt.
 4. Diverse bronnen zeggen dat linkshandigen tot wel negen jaar eerder overlijden dan rechtshandigen.
 5. Linkshandigen worden in het Engels Lefties genoemd. Het woord Left in left-hander komt van het Anglosaxische woordt ‘lyft’ dat zwak of breekbaar betekent.
 6. Spreekwoordelijk komt linkshandigheid ook al niet positief naar voren. Heb je een seksuele liefdesverhouding dan ben je linkshandig getrouwd. Een linkshandige vrouw is eigenlijk een maîtresse.
 7. Mensen met een IQ hoger dan 140 zijn vooral linkshandig. Rechtshandigen zijn duidelijk in de minderheid, aldus een onderzoek van de St. Lawrence universiteit in New York. Bekende linkshandige intellectuelen zijn Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin en Benjamin Franklin.
 8. Vrouwen die na hun 40ste levensjaar een kind krijgen hebben 128% meer kans dat het kind linkshandig is dan vrouwen van 20 jaar.
 9. Niet alleen in het Engels is linkshandig een nadelige benaming. Ook in het Duitse linkisch kom je er als linkshandige als onhandig en stuntelig vanaf. In het Russisch is Levja een belediging. De Italianen gebruiken het woord mancino voor iemand die slinks en onoprecht is.
 10. Bij de Eskimos zijn linkshandigen potentiele tovenaars.
 11. De Incas dachten dat linkshandigen over helende krachten beschikten. De Noord-Amerikaanse Zuni stam geloofde dat linkshandigheid een teken was van goed geluk.
 12. De eerste echte Amerikaanse president die linkshandig was, is Herbert Hoover.
 13. Onderzoek toont aan dat linkshandigen groter kans maken om alcoholist, schizofreen, wetsovertreder en dyslectisch te worden. Zij maken ook meer kans dat ze lijden aan de darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of geestesziekten. Goed nieuws is dan weer dat linkshandigen hier weer bovenop kwamen omdat ze van jongs af aan al gewend zijn om te strijden tegen vooroordelen en nadelen.
 14. Zie je een afbeelding van de duivel, dan is hij of zij steevast linkshandig.
 15. Osama Bin Laden en Jack de Ripper deden alles links.
 16. Zowel de Joodse als de Christelijke geloofstraditie zijn sterk rechtshandig in alle rituele handelingen die worden uitgevoerd. De priester hanteert de wijwaterkwast rechts en deelt de hostie rechts uit. De ontvanger neemt de hostie met de rechterhand aan. Alle zegeningen moeten gedaan worden met de rechterhand. Het symbool van de sterke hand van God.
 17. Van Maradonna wordt gezegd dat hij scoorde in de WK finale tegen Engeland met de Hand van God. Dit is dan in strijd met het punt hiervoor. Maradonna scoorde namelijk met zijn linkerhand.
 18. In Schotland zeggen ze over een ongelukkig persoon dat hij gedoopt is door een linkshandige priester.
 19. In de bijbel wordt 100 keer positief gesproken over de rechterhand. De linkerhand wordt 25 keer vermeld, in negatieve zin.
 20. In veel islamitische landen is het verboden om met je linkerhand te eten. Dit wordt gezien als onrein.
 21. Last van een jeukende hand? Is het je linker dan verlies je geld. Jeukt je rechterhand dan zul je geld ontvangen.
 22. Nog een onderzoekje. Linkshandigen hebben een beter ruimtelijk inzicht en zijn beter in wiskunde en architectuur. Rechtshandigen zijn verbaal sterker.
 23. Koning Willem Alexander en dochter prinses Amalia zijn linkshandig.
 24. En lefties kom je ook tegen in het Britse koningshuis. Koningin Elizabeth II, prins Charles en prins William zijn alle drie linkshandig.
 25. Multi-tasken is een handige eigenschap van linkshandigen. Informatie tussen de linker- en de rechter hersenhelft wordt sneller uitgewisseld waardoor linkshandigen efficiënter kunnen handelen.
 26. Het aantal linkshandige mensen is de afgelopen 30.000 jaar gelijk gebleven.
 27. Raak je als linkshandige gewond aan je linkerhand, dan zul je sneller met rechts leren omgaan dan rechtshandigen die hun rechterhand niet kunnen gebruiken.
 28. Hoewel links vaak gezien wordt als onhandige en klungelig, dragen veel mensen hun trouwring wel om een linker vinger. De Egyptenaren namen dit voor lief omdat de linkerhand dichter bij het hart zit en de trouwring dus ook.
 29. Tijdens een filmexperiment werden beelden vertoond van de film Silence of the Lambs. Linkshandigen toonden meer angst dan rechtshandigen. Bij linkshandigen is de rechter hersenhelft dominant. Deze kant is meer betrokken bij angst reacties.

20 Bekende linkshandige Nederlanders

 1. Hans van Breukelen
 2. Johan Cruyff
 3. Willem van Hanegem
 4. Ruud van Nistelrooy
 5. Paul de Leeuw
 6. Jan des Bouvrie
 7. John de Mol
 8. Willem Alexander
 9. Prinses Amalia
 10. Prins Maurits
 11. Prinses Marilene
 12. Dochter va Marilene, Anna
 13. Prinses Laurentine
 14. Dochter van Laurentine, Eloise
 15. Prins Floris
 16. Pierre Bokma
 17. Winston Post
 18. Paskal Jakobsen
 19. Frederique Spigt
 20. Thomas Acda

 

Linkshandigendag 13 augustus

De Linkshandigendag is inmiddels weer een traditie in Nederland en Belgïe. Op deze dag wordt op radio en televisie ruim aandacht gegeven aan de gemakken en ongemakken van mensen die linkshandig zijn. De eerste linkshandigendag was in 1976. Het idee kwam overwaaien uit de Verenigde Staten waar de Amerikaan Dean R. Campbell de eerste belangenvereniging voor linkshandigen oprichtte en hier ook meteen een speciale dag voor in het leven riep. Sinds die tijd hebben verschillende landen een zogenaamde ‘Dag voor Lefties’. In Nederland is dit altijd tijdens de zomervakantie op 13 augustus.