Vakantie

Vakantie inbraak voorkomen 12 praktische tips voor een rustige vakantie

vakantie-inbraak-voorkomen

De nachtmerrie als je op vakantie bent. Een telefoontje dat er bij je is ingebroken. Hals over kop naar huis en dan zie je de ravage. Met deze 12 tips kun je een vakantie inbraak voorkomen. Of in elk geval het risico flink verkleinen. Het zijn praktische tips die je zo kunt uitvoeren zonder direct een complete alarminstallatie in je huis in te laten bouwen. Zo ga je rustig op vakantie.

Voorkom hengelen via de brievenbus in je deur

Heb je een brievenbus in je deur dan is ‘hengelen’ door inbrekers een bekende truc. Met een haak proberen ze via de brievenbusgleuf de deurklink open te trekken. Een postopvangzak voorkomt hengelen. De zak bevestig je aan de binnenkant van je deur en gaat over de gleuf heen. De post belandt direct in de zak. Tijdens je vakantie wel regelmatig laten legen door je buren.

Stapels post bij de voordeur of in je groene brievenbus

Wordt de post door de brievenbus in je voordeur gedaan of in de groene brievenbus aan de straat? Vraag je buren dan om elke dag de post even weg te halen en ergens op een plek in het huis te leggen. Liefst op een plek natuurlijk waar de groeiende stapel kranten, folders en post niet van buitenaf zichtbaar is.
https://www.bol.com/nl/p/postkeeper/9200000010399147/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651

Brandmelder checken

Check voordat je weg gaat nog even de brandmelders in je huis. Vervang de batterijen als je onzeker bent of ze het wel goed blijven doen. Sommige brandmelders geven een alarm als de batterij bijna leeg is. Je wilt je buren natuurlijk niet onnodig in paniek brengen omdat de batterij bijna leeg is.
Heb je nog geen brandmelders in huis? Bekijk dan hier alle brandmelders bij Bol.com

Kluis in huis

Is het de inbrekers toch gelukt om je huis binnen te komen, maak het ze dan zo lastig mogelijk om je waardevolle spullen te stelen. Een kluisje in huis maakt het weer een stuk lastiger. Zeker als de kluis is bevestigd aan de vloer of een wand en ze die niet eenvoudig onder de arm mee kunnen nemen.

Ben je op zoek naar een betaalbare handige kluis? Bekijk hier het overzicht van kluizen bij Bol.com.

Verlichting aan en weer uit

Zorg er voor dat je in de woonkamer én op de eerste verdieping als het donker begint te worden licht laat branden. Dat kan met automatische schakelklokken. Je huis hoef niet volop verlicht te zijn, maar een paar lampjes die aangaan én weer uit geven voldoende indruk dat er geleefd wordt. Alleen het idee als dat je ieder moment terug kunt komen is genoeg.

 

Stop tijdelijk met Twitter, Facebook, LinkedIn en andere sociale media

Het is natuurlijk heel verleidelijk om op je sociale media iedereen te laten weten dat je met vakantie gaat. Eenmaal op je vakantiebestemming even een leuke foto plaatsen en lokaal inchecken op dat super leuke restaurant. Je wilt toch laten weten dat je het naar je zin hebt.
Het inbrekersgilde kijkt ook met je mee. Een vakantie inbraak voorkomen doe je dus ook met een tijdelijke stilte op sociale media. Dus niet posten en ook niet reageren. Bij een reactie wordt ook vaak jouw actuele locatie vermeld.
Zitten je kinderen veel op sociale media. Wijs ook hen er op dat ze beter niet kunnen posten en reageren.

Automatische afwezigheidsassistent

De automatische afwezigheid assistent van je e-mail is natuurlijk super vriendelijk om mensen te laten weten dat je met vakantie bent. “Momenteel ben ik met vakantie. Vanaf 23 augustus ben ik weer terug en beantwoord ik uw e-mail”. Dit zijn services waar inbrekers graag gebruik van maken. Precies weten wanneer je weer terug bent. Tijdens de vakantieperiode wordt regelmatig spam verstuurd naar bedrijven om de afwezigheid assistent te checken. Via sociale media en andere kanalen vinden ze eenvoudig uit waar je woont en plannen ze hun kraak.

Antwoordapparaat?

Heb je nog een antwoordapparaat op je vaste huistelefoon. Zet die dan uit tijdens je vakantie en laat de telefoon gewoon overgaan. Spreek sowieso niet in dat je met vakantie bent en wanneer je weer thuis komt. Even een laatste check van een inbreker om voordat hij zijn slag slaat gebeurt vaak met een telefoontje. Een antwoordapparaat is de bevestiging dat je niet thuis bent.

Tuinhuisje vol inbraak gereedschap

Heb je in je tuin zo’n handig tuinhuisje, schuurtje of een kast staan met daarin een schop, schep, heggenschaar of ander tuingereedschap? Zorg dat de tuinkast goed is afgesloten en moeilijk open te breken is of zet al het gereedschap binnen.
Inbrekers zijn experts in het gebruiken van allerlei gereedschap om je huis binnen te breken.

Kliko’s naar binnen

Heb je kliko’s in je tuin staan en kun je die makkelijk gebruiken als opstap naar een dakje om zo het raam op de eerste verdieping te bereiken? Zet de kliko’s dan tijdens je vakantie binnen of bij de buren.

Zorg dat je huis er leefbaar uit ziet

Het beste bewijs dat je op vakantie bent is een schoon en keurig opgeruimde woonkamer. Lekker als je weer terug komt, maar voor inbrekers is dit een belangrijk signaal dat er niet actief gewoond wordt. Leg een paar tijdschriften slordig neer, een verfrommeld kleedje op de bank, een koffiemok, speelgoed. Alles wat je normaal elke dag opruimt, laat je nu liggen.

Pas op met de krant. Veel mensen laten een krant liggen om de indruk te wekken dat je nog thuis bent. Maar als de voorpagina duidelijk toont dat deze krant van vijf dagen geleden is, dan trapt een beetje inbreker daar niet in. Wie leest er nu nieuws van vijf dagen oud?

Vakantie inbraak voorkomen met een volle oprit

Heb je een oprit of staat je auto altijd op een vaste plek naast de poort van je tuin, vraag dan je buren of zij tijdelijk de auto op die plek neerzetten.