Afvallen Gezond eten

Gezond eten afvallen tips

Serveer je eten op kleinere borden

Gebruik kleinere borden en kommen en schep je eten in de keuken op. Dit is even iets meer werk dan wanneer je de pannen op tafel zet, maar het werkt. Kleiner borden en kommen geven je het gevoel dat je een vol bord hebt. Dat ziet er beter uit dan een groot bord met een klein beetje eten. Dit wakkert het gevoel aan dat je te weinig eet. Dat je tekort komt. Leg je dezelfde hoeveelheid op een kleiner bord, dan is je bord vol.

Eten opscheppen in de keuken en serveren aan tafel is een leuk ritueel. Het is net of je in een restaurant zit. En het voorkomt dat je alsnog de restjes uit de pan schept onder het motto ‘alles moet op’.

Aan tafel eten

Aan tafel eten is sowieso een goed idee als je met aandacht en smaak wilt eten. Voor de tv op de bank leidt je aandacht alleen maar af van wat je op dat moment doet. Automatisch verdwijnt de ene na de andere hap in je mond. Zonder goed te kauwen.

Stop met frisdrank, limonade en pakken sap

Dit is een lastige. Maar wel één die waarmee je direct resultaat boekt. Als je dit een tijd volhoudt weet je op een gegeven moment niet beter en is je lichaam ook gewend aan minder toegevoegde suikers. Frisdrank en vruchtensappen bevatten heel wat klontjes suiker. Hoeveel klontjes suiker in een glas cola? Zes stuks per 250ml! Waarschijnlijk heb je nog nooit een moment gedacht “kom ik eet even zes suikerklontjes achter elkaar op”. Toch?

Vervang frisdranken en pakken sap door een glas water of verse zelfgemaakte vruchtensap, smoothies, thee.

Koffie onderweg bij zo’n gezellige coffeebar

Het is zo lekker. Een flinke beker koffie bij de Starbucks, Lavazza of een gezellige koffiebar. Cappuccino, Cafe Latte, Caramel macchiato of één met een extra toegevoegd siroop smaakje. Hoe lekker het ook is, al deze extra koffie’s zitten bomvol calorieën en suikers. Hou je gewoon van koffie neem dan een espresso of gewone koffie zonder iets extra’s. O ja, over al dat lekkere gebak en muffins hoeven we het niet te hebben. Die laat je staan.

Vervang chips door noten of popcorn

Eet je graag chips, kaaskoekjes, zoute stengels of alles wat hier op lijkt? Vervang dit dan door een schaaltje nootjes. Één handje is vaak voldoende om de trek te stillen. Zeker wanneer je telkens een nootje pakt en niet meteen en hele hand in je mond propt. Groot voordeel van noten is dat er goede vetten in zitten. De zogenaamde lange vetketen zuren. Die geven langzaam hun energie af.

Voor popcorn geldt dat je die zelf even poft. Koop een zakje mais, heel klein beetje olie in een pannetje, mais er bij, verwarmen op laag vuur deksel er op en je hebt popcorn. Koop niet de gezoete en gezouten variant in een zak. Vaak niet eens zo lekker. Of kijk naar een popcorn die je kunt poffen in de magnetron. Ook dan weer de ongezouten en ongezoete versie.

Zowel noten als popcorn is belangrijke voeding in een LDL Cholesterol verlagend dieet. Een dieet dat speciaal bedoeld is om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vermijden en te vervangen door onverzadigde vetten.

Drink en eet zuivel

Melk en yoghurt zijn prima zuivelproducten. Er zijn onderzoeken bekend waarbij mensen per dag een aantal glazen melk dronken en elke dag een bakje yoghurt aten en daarmee prima afval resultaten boekten. Let er wel op dat je de pure melk en yoghurt neemt. Dus niet de aardbeien yoghurt en Optimel varianten. Hier zijn weer smaak, suikers en of zoetstoffen aan toegevoegd.

Veel slapen en op tijd naar bed

Veel slapen helpt enorm bij afvallen. Met veel bedoelen we vooral net zo veel als je lichaam nodig heeft maar minimaal 8 uur per etmaal. Als je uitgerust bent heb je vanzelf minder last van stress dat weer zorgt voor extra zin in eten. De stress vreet namelijk energie. Goed slapen en bijvoorkeur ook nog even tussendoor als je kunt helpt. Dus op tijd naar bed ’s-Avonds. Dan kom je ook niet in de verleiding om even wat te snaaien in de keuken.

Eet vooral eiwitten. Veel meer dan je gewend was

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen en energiegevers. Zorg er voor als je gaat afvallen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Zeker wanneer ook meer gaat sporten. Twee eieren per dag minimaal, kip, biefstuk. Een lunch van geklutste eieren met tomaat, paprika en een uitje is heerlijk en zo gemaakt. Zelfs koud is het lekker.

Kook zelf of leer zelf koken

Als je gezonder wilt eten moet je weten wat je eet. Alles wat bij de snackbar of uit het kant-en-klaar maaltijden vak van de supermarkt vandaan komt is al gereed gemaakt en je hebt geen idee wat er in zit. Zeker de hoeveelheid zout en suiker is je onbekend. Dat geldt ook voor de maaltijden zakjes met oplospoeder voor een lekker sausje. Stop er mee. Ga zelf kruiden en specerijen kopen en leer die gebruiken.
Heb je weinig tijd om te koken. Er zijn voldoende tips hoe je vooruit kunt koken. Wat je kunt invriezen of hoe je snel een gezonde maaltijd klaar maakt. Maar zorg dat jij bepaalt wat er in je eten zit.