Gezond eten

Tips gezond eten kind

Ontbijt goed met je kind

Na een nacht slapen heeft je lichaam energie nodig om de dag te starten en goed te eindigen. Ontbijt is het moment dat er weer brandstof in gaat. Dat geldt zeker voor je kind en tiener. Je weet zelf heel goed hoeveel je kind eet, dus aantallen boterhammen gaan we hier niet noemen. Maar zakje drinkfruit is echt te weinig in de ochtend en bovendien heel zoet. Donkerbruin brood belegt met het liefst een plakje worst of kaas is veel voedzamer. Vermijd mogelijk hageslag en ander zoetbeleg. Dit geeft je kind een te kortstondige energiestoot.

Zijn je kinderen in de tienerleeftijd? Zie er dan juist op toe dat ze nog ontbijten voordat ze naar school gaan. Voordeel van tieners is dat ze veel zelf regelen. Praktisch hoef je niet veel meer te doen in de uitvoering. Dat zelf doen betekent ook dat ze hun eigen keuzes maken en bijvoorbeeld niet ontbijten of veel te slap met een beschuitje of cracker. Bespreek met je tiener dat er in de ochtend echt meer brandstof in moet om op school goed je aandacht er bij te kunnen houden. Dat geldt ook voor de lunch die ze meenemen of op school kopen. Zeker tienermeiden vinden dit soms lastig. Hun lichaam groeit en verandert en de angst om te dik te zijn kan er voor zorgen dat ze juist niet lunchen.
Daarmee bereiken ze juist het tegenovergestelde. Het jonge lichaam denkt dat er hongersnood heerst en gaat het eten wat wel gegeten wordt, en dat zijn sowieso veel suikers, omzetten en opslaan in plaats van verbranden. Gevolg kan zijn moeheid, concentratieverlies zonder af te vallen.

Ik heb honger!

Als ouder ken je dit vast. Mam, ik heb honger! In plaats van een mooi verpakt chocoladekoekje kun je je kind ook eerst een glas water geven. Heeft hij of zijn na een half uurtje nog steeds honger, dan een stuk fruit.
Soms is een hongergevoel bij kinderen gewoon een teken dat ze dorst hebben. Speelt je kind weer lekker verder na het glas water, dan was dat het dus. Geef geen limonade of cola, maar water. Zo leer je je kind water drinken. Handig bij de volgende tip gezond eten voor kinderen.

Zo min mogelijk cola, frisdrank en sap uit pakken

Zou jij je kind nu zes klontjes suiker geven die allemaal in één keer op mogen? Geef je je kind een glas cola dan doe je dat eigenlijk wel. Cola bevat per 250 ml zes tot zeven klontjes suiker. Wil je je kind gezond laten eten dan is de snelste winst stoppen met frisdranken en pakken sap. Wat de fabrikanten je ook doen geloven met hun light versies en gezonde toevoegingen, er zit altijd suiker of een suikervervanger in.

Kun je helemaal zonder cola en sap? Natuurlijk kan dat, maar je kind groeit wel op in een wereld waar frisdrank er helemaal bij hoort. Zeker cola en sap. Leer je kind dat frisdrank weliswaar lekker is maar ook ongezond. Zo nu en dan een glaasje in plaats van een groot glas kan best. Hou het dan ook bij één glas en dan bijvoorbeeld alleen in het weekend.

Heb je tieners? Voorkom dan dat ze de fles mee naar hun kamer nemen. Het gaat op!

Tip: Maak zelf je sapjes met een slowjuicer of sapcentrifuge.

Volg de online cursus ‘Natuurlijk suikervrij’

Al ruim 3 jaar helpt Miss Natural mensen om suikervrij te gaan leven middels de online cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij’. Al meer dan 9.000 mensen gingen je voor en ervaren de vele voordelen van suikervrij leven. Alle ervaringen en waardevolle feedback van deelnemers hebben wij verwerkt in deze cursus.

Er bestaan geen kant-en-klaar diëten of eetmethodes die voor iederéén geschikt zijn. Ieder lichaam is immers uniek. Daarom is het optimaliseren van een gezonde levensstijl een persoonlijke ontdekkingsreis waarbij ik je stap voor stap zal leren wat goed voor je is. De prijs voor deze cursus is inclusief de 3 Bonus Producten;

BONUS 1 – E-book ‘Natuurlijk Suikervrij’ t.w.v. €17,95
BONUS 2 – E-book ‘Travel Survival Guide’ t.w.v. €17,95
BONUS 3 – E-book ‘Suiker EHBO’ t.w.v. €7,95
Meld je aan voor het Miss Natural Partner programma

 

Eet rustig en neem de tijd

Rustig eten is voor sommige kinderen nogal een probleem. Ze schrokken grote happen naar binnen. Het lijkt er op dat ze vrijwel niet kauwen en blijven de ene na de andere boterham naar binnenwerken. We zeggen dan ook nog trots dat je zo goed eet omdat je in de groei bent. Ok, ze zijn in de groei en hebben periodes dat ze veel meer en dan weer minder behoefte hebben aan eten. Maar goed kauwen is de basis van eten. Je lichaam heeft ca. 15-30 minuten nodig om te constateren dat je verzadigd bent. Stel dat je tiener in principe bij twee volkoren boterhammen verzadigd als hij of zij goed kauwt en er een half uurtje voor uittrekt, dat voorkomt dat er nog eens 4 boterhammen achteraan vliegen.

Voor jezelf geldt dit ook. Neem de tijd om te ontbijten, lunchen en dineren.