Schoonmaken Wonen

Bankstel reinigen 10 tips om snel vlekken te verwijderen

bankstel reinigen

Vlekken in je bankstel. Wie heeft ze niet. Hoe behandel je welke vlekken? En moet je dure schoonmaakmiddelen gebruiken of werkt dat wat je standaard in het keukenkastje hebt staan ook? Is een schoonmaakbeurt met een stoomreiniger ook een idee? En hoe verwijder je snel die vlek als je je woning verkoopklaar wilt maken.

Geen acute vlek. Na verloop van tijd wordt je bankstel toch smoezelig en laten de eerste echte vlekken zich zien. Hoe kun je zelf met huishoudmiddelen je bankstel schoonmaken? De meest voorkomende schoonmaak tips voor je bankstel op een rij.

Inhoud

Belangrijke tips voor je begint
Bankstel reinigen met een stoomreiniger
Urine verwijderen uit je bankstel met Biotex
Alternatief voor Biotex is Soda
Suede of velours bankstel maak je schoon met shampoo
Grauwe kleuren en vieze geuren uit je bankstel verwijderen met schoonmaakazijn
Inktstrepen verwijderen uit je bankstel
Vetvlekken verwijderen uit je bankstel
Rode wijnvlek verwijderen uit je stoffen bankstel

Belangrijke tips voor je begint

  • Let er goed op dat je weet van welk materiaal je bankstel gemaakt is. Niet alle schoonmaakmiddelen werken even goed op stof, leer, suède of velours.
  • Test altijd eerste een klein stukje op een plek die niet in het oog springt. Stel dat het reinigingsmiddel precies het tegenovergestelde effect geeft, dan heb je tenminste je bankstel niet verknoeid.
  • Gebruik altijd een witte doek. Gebruik je een gekleurde doek dan loop je het risico dat de kleur afgeeft op je bankstel en heb je weer een nieuw probleem.

Bankstel reinigen met een stoomreiniger

Je bankstel reinigen met een stoomreiniger is een flink werk om van te voren ook even goed bij stil te staan of je dit echt zelf wilt doen. De positieve verhalen klinken geweldig. “Er kwam pikzwart water vanaf”. Maar de tegenvallers zijn ook bekend. “Een enorme klus”, “We konden 2 dagen niet op onze natte bank zitten”.
Je bankstel helemaal schoonmaken van alle kanten kost flink tijd. Je mag dan ook geen plekje vergeten anders zie je het contrast tussen een schoon stuk en een vuiler stuk. Tot slot lukt het lang niet altijd om een bank helemaal droog te zuigen met het apparaat. Gevolg is dat je niet direct op je schoongemaakte bank kunt zitten. Maar deze eerst moet laten drogen. Afhankelijk van de hoeveelheid water die de stoomreiniger gebruikt heeft, duurt dit van een paar uur tot een paar dagen.

Urine verwijderen uit je bankstel met Biotex

Biotex kun je voor ieder materiaal wel gebruiken. Het werkt zeer effectief tegen urine van een baby of de hond of kat. Eerst verwijder je zoveel mogelijk urine met keukenrol. Daarna een biotex sopje maken met een scheut schoonmaakazijn er in en de urine plek flink in deppen met een schone spons. Probeer zo min mogelijk te wrijven. Als je dit goed gedaan hebt is een flinke natte plek ontstaan. Goed droogdeppen met een schone handdoek en aan de lucht laten drogen.

Bestel voordelig bij BOL.com

Alternatief voor Biotex is Soda

Heb je geen Biotex dan kun je ook met Soda je bankstel reinigen. Neem een emmer lauw water met een paar scheppen soda er in. Ook hier geldt eerst zoveel mogelijk vuil of vloeistof verwijderen. Dan met een schone spons schoonmaken met soda. Daarna alles weer droogdeppen met een schone witte doek.

Suede of velours bankstel maak je schoon met shampoo

Heb je vlekken op je bankstel dat gemaakt is van suède of velours? Dan maak je die schoon door er onverdund shampoo op te doen en met bijvoorbeeld keukenrol de vochtige plek weer droog te maken. Gebruik bij voorkeur geen gekleurde en geurige shampoo. De parfum blijft in je bankstel hangen en eventueel ook het pigment in de shampoo. De meest goedkope neutrale witte shampoo werkt prima.

Grauwe kleuren en vieze geuren uit je bankstel verwijderen met schoonmaakazijn

Stinkt je bankstel of ruikt het muf dan kun je deze weer opfrissen met schoonmaak zijn. Maak een mix van schoonmaakazijn en lauw water. Half om half is de goede verhouding. Spuit dit met een plantenspuit op het bankstel.
De armleuningen van je bankstel worden na verloop van tijd grauw. Je frist dit ook lekker op met je azijn mix.
In beide gevallen na het spuiten met een schone witte doek weer droogdeppen.

Inktstrepen verwijderen uit je bankstel

Er zijn verschillende manier om inktstrepen van een balpen te verwijderen van je stoffen of leren bankstel. Melk of koffiemelk werken goed. Net als huishoud alcohol, aceton, nagellak remover of zelfs eau de cologne. Test wel van te voren op een klein stukje wat het effect is. Je wilt natuurlijk niet met een licht vlek blijven zitten. Altijd deppen met een schone doek en niet wrijven.

Vetvlekken verwijderen uit je bankstel

Lekker gegeten op de bank en blijf je met een vetvlek zitten? Doe er dan direct afwasmiddel op en laat dit even goed intrekken. Afwasmiddel zoveel mogelijk verwijderen met een schone doek. Pak nu een schone zachte spons en handwarm water en dep de vetvlek uit je bankstel. Daarna drogen met een schone doek.

Rode wijnvlek verwijderen uit je stoffen bankstel

Het meest effectief is direct witte wijn over de rode wijnvlek gieten. Wees niet te zuinig. In plaats van witte wijn kun je ook azijn, bruisend spa water of jenever gebruiken. Ze ontkleuren de rode wijn. Nadat je het hebt laten intrekken wel met ruim handwarm water deze plek weer schoon deppen. De wijnvlek is weliswaar verdwenen maar de wijn zelf laat o.a. suiker na dat later weer ander vuil aantrekt.
Zout op de rode wijnvlek werkt ook. Dit laat je flink indrogen en daarna met de stofzuiger opzuigen.

AL je toch lekker bezig bent….

Als je toch lekker bezig bent met schoonmaken neem dan ook je laminaatvloer onder handen. Hier lees je hoe je tips wat je wel én niet moet doen bij het schoonmaken van je laminaatvloer.