Wonen

Buren besparen samen op energiekosten

De stad Antwerpen wil haar inwoners, die in dezelfde straat wonen, samen laten werken aan een milieuvriendelijke stad. Daarom lanceert ze het project ‘Ecostraten’.

Denk samen met je buren ’s na of hoe je samen in de straat energiekosten kunt besparen. Stel het voor aan de gemeente en vraag om een subsidie als proefpoject, doe samen inkopen bij leveranciers en bespaar op je energiekosten. Leer van de Antwerpenaren……..

Samen energie besparen
De bedoeling is dat de Antwerpenaar op een gezellige manier samen met de buren energie leert besparen en milieuvriendelijke projecten uitwerkt. Momenteel geeft de stad al premies en goedkope leningen voor inwoners die energiebesparende renovaties in hun woning uitvoeren. Volgens de stad kan ecologisch denken even goed de band tussen haar burgers versterken.

Ecopoetsstraat
Daarom gaat ze via het samenlevingsproject Opsinjoren allerhande initiatieven op touw zetten. Een van de meest opvallende is de ‘Ecopoetsstraat’, waar milieuvriendelijke kuisproducten centraal staan. Bij een ander initiatief zullen buren dan weer bijleren en werken rond het gebruik van fossiele brandstoffen in hun huis. Tenslotte worden er tips uitgewisseld over kleine ingrepen die voor het milieu een verschil kunnen maken, zoals het gebruik van spaarlampen in plaats van gloeilampen.