Wonen

Waarom zonnepanelen reinigen een goed idee is en hoe je dat doet

zonnepanelen-reinigen

Zonnepanelen reinigen, een must!

Vuile zonnepanelen kosten je geld. Zand, stof, vuil van eventuele industrie en wegen in de buurt of uitwerpselen van vogels zijn slechts enkele voorbeelden. Je zonnepanelen reinigen zal dus resulteren in meer rendement. Men spreekt hier van verhoging van het rendement bij jaarlijks schoonmaken tussen 5 en 15 procent. Juist om die reden zou je je zonnepanelen toch 3 keer per jaar moeten controleren op vuil en dit verwijderen. Vooral aan de randen kan het vuil zich snel en eenvoudig opstapelen door de profielen aan de panelen. Hieronder zal ik enkele mogelijkheden geven voor het schoonmaken van zonnepanelen met de voor en nadelen van elke methode.

Zonnepanelen reinigen met leidingwater?

Het verkooppraatje van veel verkopers dat zonnepanelen zelfreinigend zijn door de regen is volledig uit de lucht gegrepen. Andere zeggen dat zonnepanelen reinigen met leidingwater voldoende is. Maar denk na, als je leidingwater op je ramen spuit en dit laat opdrogen dan krijg je een kalklaagje dat achter blijft.

Hetzelfde gebeurt als je dit doet op je zonnepanelen. Die laag heeft het zelfde effect zoals het vuil dat er op lag en zodoende er van de opbrengst verbeteren niet veel in huis zal komen. Bijkomstig heeft het afspuiten met leidingwater veelal niet genoeg kracht om al het vuil dat zich opgehoopt heeft te verwijderen. Denk maar aan aangekoekt vuil of uitwerpselen van vogels die opgedroogd zijn. Gebruik vooral geen hogedrukreiniger om voldoende kracht te kunnen steken, dit beschadigd de zonnepanelen onherroepelijk.

Zonnepanelen reinigen met schoonmaakproducten

Als de panelen eenvoudig bereikbaar zijn kan je zelf de zonnepanelen reinigen zonder problemen. Gebruik hiervoor geen bruine zeep, harde borstel of spons want deze kunnen de beschermlaag aantasten. Je kan wel je zonnepanelen reinigen met dreft. Best gebruik je dit dan in combinatie met osmosewater of regenwater. Je zonnepanelen reinigen met dreft is een budgetvriendelijke oplossing, maar zal het vuil nooit volledig verwijderen.
https://www.bol.com/nl/p/allstop-zonnepaneel-reiniger/9200000051223618/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651
Een beter alternatief is om met een speciaal reinigingsmiddel zonnepanelen schoon te maken. Dit is speciaal ontwikkeld om hardnekkig vuil en mos los te maken zonder je panelen te beschadigen. Houdt hier wel rekening mee dat wanneer deze producten zich met je regenwater vermengen dit kunnen verontreinigen.

Zonnepanelen reinigingssets, handig of niet?

Aangeraden wordt om voor het reinigen steeds een zachte borstel te gebruiken, dit om krassen te vermijden. Een goede hulp kan een speciaal ontwikkelde zonnepanelen reinigingsset zijn. Deze bestaan meestal uit een telescopische steel die verschillende lengtes tot 16 meter kan hebben met een zachte borstel er op gemonteerd.
https://www.bol.com/nl/p/nlite-hydropower-di-voor-beginner/9200000045922779/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651
Bij het merendeel van de systemen is er ook een slang die langs de steel omhoog loopt die met een mengeling van water en het reinigingsmiddel zonnepanelen nat spuit. Dit weekt het vuil los en met de borstel verwijder je het. Als je op je budget wil letten en dit klusje zelf wil uitvoeren dan kan dit een grote hulp zijn. Ook bieden deze borstels met telescopische steel de mogelijkheid om zelf de panelen te reinigen als deze moeilijker bereikbaar zijn.

De investering van de reinigingsset zal zichzelf terugverdienen omdat je meer rendement haalt uit schone zonnepanelen. Omdat je het zelf kan doen zal je de panelen waarschijnlijk ook meerdere malen per jaar kunnen reinigen.

Heeft zonnepanelen laten reinigen een meerwaarde?

Als je zonnepanelen op een moeilijk bereikbare plaats geplaatst zijn of je houdt er niet van om op je dak te klimmen, dan kan je je zonnepanelen laten reinigen door een professionele firma. Als je het reinigen uitbesteedt ben je zeker dat zij de zonnepanelen schoonmaken tot in het puntje. Hierdoor moeten de panelen slechts 1 keer per jaar schoongemaakt worden.

Deze grondige reiniging zal je opbrengst verbeteren en je loopt geen risico op beschadigingen of het moeten uithalen van halsbrekende toeren. Ook kunnen zij dit klusje in een veel kortere tijd klaren dan wanneer je het zelf zou doen doordat zij professioneel materiaal ter beschikking hebben.

Veel aanbieders garanderen ook dat zij geen chemicaliën gebruiken welke schadelijk zouden kunnen zijn voor uw regenwater. Informeer ook meteen indien het mogelijk is om de panelen technisch te laten inspecteren, dan vang je twee vliegen in één klap.

Wat is de prijs van zonnepanelen reinigen

Het spreekt voor zich dat elk van bovengenoemde opties zijn prijs heeft. Het reinigen met leidingwater heeft niet echt een meerwaarde, maar kost dan ook bijna niks. Het reinigen met osmosewater en dreft is de goedkoopste manier als je geen regenwater gebruikt. Voor enkele euro’s zijn je zonnepanelen gereinigd. Als je een product gebruikt speciaal voor het reinigen van zonnepanelen dan moet je rekenen op een prijs tussen 2,5 euro en 5 euro per vierkante meter. De kosten zijn vaak wel afhankelijk van de mate van vervuiling.

Voor een reinigingsset mag je al snel rekenen op een prijs van 90 euro voor een basisset met een lengte van 2,5 meter. Als je er dan nog een osmose kit bij wil mag je daar al snel 250 euro bij tellen. Indien je niet zelf op je dak willen klimmen of de kost wil dragen van een reinigingsset is de eenvoudigste oplossing om ze te laten reinigen.

De prijzen zijn nogal uiteenlopend. Het ene bedrijf rekent veel voorrijkosten en minder per paneel, terwijl het bij andere bedrijven omgekeerd is. Het aantal panelen dat je hebt is dus van belang voor het kiezen van een schoonmaakbedrijf. De prijs begint bij 25 euro voorrijkosten en 2,5 euro per paneel tot 60 euro voorrijkosten en 1 euro per paneel. Hoe meer vierkant meters je hebt hoe duurder de eerste optie wordt per vierkante meter. Je kan ook vragen voor een onderhoudscontract waar je normaal ook wel korting voor kan krijgen zoals bijvoorbeeld het wegvallen van de voorrijkosten.

Conclusie

Zonnepanelen reinigen prijzen zijn afhankelijk van hoeveel je er voor over hebt en of je ze al dan niet eenvoudig kan bereiken. Hou vooral ook rekening met de oppervlakte en de locatie van je panelen. Vergelijken is de boodschap voor je een beslissing neemt.