De tuin winterklaar maken is de beste voorbereiding op een goede start in het voorjaar. Veel werk? Dat valt best mee. Zeker wanneer je er niet te lang mee wacht. Dan is het weer nog aangenaam om in de tuin te werken en hoeft niet alles in één weekend gedaan te worden. Ook handig om overvolle kliko’s te voorkomen.
Wanneer maak je de tuin winterklaar? Start in oktober
De beste maand om je tuin winterklaar te maken is oktober. Het weer is dan vaak nog redelijk en geen reden om de tuin niet in te willen. Winterklaar maken van je tuin klinkt misschien wat overdreven, maar als je dit goed doet dan maak je een goede en snelle start in het voorjaar. Winterklaar maken van je tuin is dus zeker de moeite waard.
Gras winterklaar maken
Zo help je je gras de winter door en start je in het voorjaar weer met een prima gazon.
Gras maai je totdat je ziet dat het niet meer groeit. Meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte wel wat hoger in dan je misschien gewend bent. Zo’n 4 cm is voldoende.
Ruim regelmatige alle rommel op die op het gras maait. Zeker in de herfst raakt je gazon bedekt met bladeren die van de bomen vallen. Zo voorkom je dat blad blijft liggen en je geen zin meer hebt om naar buiten te gaan als het flink regent of zelfs sneeuwt en vriest. Het gras moet kunnen blijven ademen en zoveel mogelijk licht blijven vangen tijdens de donkere winterdagen.
Geef je gras de laatste mestbeurt van dit jaar. Ook in de winter kun je een mooi groen gazon hebben wanneer je gras nog even van een flinke voedingsbeurt voorziet. Je zorgt er zo ook voor dat je gazon en goede start maakt zodra het weer wat warmer wordt.
Kalk strooien voorkomt de vorming van mos en zorgt voor een betere beluchting van de wortels. Het najaar is het moment om je gazon te voorzien van kalk. Door het kalk neemt de zuurtegraad van de grond af. Weet je niet zeker of je grond te zuur is dan kun je met een thuistest de zuurtegraad bepalen. Kalk is tegenwoordig ook in korrels verkrijgbaar. Je kunt het beter uitstrooien en het verwaaid niet. Het mos dat in je gras zit en afsterft, verwijder je begin van het jaar met als je het gras gaat verticuteren.
Zodra het vriest of er sneeuw valt loop je niet meer over het gras. Daarmee beschadig je de bevroren grassprieten.
Zie je nu al dat je gras een reparatiebeurt nodig heeft om komende zomer mooi groen te zijn. Lees dan hier hoe en wanneer je het gras kunt repareren.
Grote planten scheuren en herplaatsen
Planten die te groot zijn geworden kun je in oktober scheuren en weer herplaatsen. Een mooie manier om volgend jaar op twee plekken die mooie plant te zien groeien. Een ander voordeel is dat de plant domweg niet te groot wordt. Zeker als je nu al vindt dat de plant andere planten in de weg begint te zitten.
Planten beschermen tegen de vorst
Het najaar is het moment om weer eens even naar je huidige vaste planten te kijken. Welke wil je overhouden na de winter? Welke planten hebben wel bescherming nodig en welke niet. Bij het winterklaar maken van je tuin hoef je nog niets te doen zolang de temperatuur in de nacht nog boven de 0 graden is. Maar zodra er vorst intreedt, kun je bepaalde planten het beste beschermen. Welke planten je hoe beschermt tegen vorst lees je in dit uitgebreide artikel.
Hortensia winterklaar maken
De beste periode om je hortensia te snoeien zijn de maanden maart en april. De Annabelle kun je dan tot de grond toe afknippen. Van de gewone boerenhortensia verwijder je de oude bloemen. Deze hoef je maar eens in de twee of drie jaar te snoeien. Vind je dat de hortensia wel wat groot wordt, dan snoei je de hortensia terug.
Maak vogelhuisjes schoon en hang ze weer op een veilige plek
In de winter zoeken vogels beschutting. Zeker tijdens de nacht. Het vogelhuisje is dan een mooie schuilplaats. Maar alleen als die schoon is. Bij het winterklaar maken van je tuin hoort dus ook het schoonmaken van het vogelhuisje. Ook al heb je afgelopen voorjaar geen nestje gehad, er zal altijd wel wat troep in zitten.
Oud blad weghalen of juist laten liggen tijdens de winter?
Haal altijd al het blad van het gazon af. Doe dit regelmatig. Verder laat je in principe oud blad gewoon in de borders en onder de haag liggen. Dit vormt namelijk een mooie beschermingslaag voor de wortels als het flink gaat vriezen. Ligt het in de weg of waait het vol je tuinpad op of de straat in dan haal je het natuurlijk weg.
Let wel op schimmels of andere ziekten in het blad. Zodra je dit ziet, moet je de bladeren wel weghalen om te voorkomen dat de schimmel zich uitbreidt.
Winterklaar snoeien
In het najaar hoef je op zich nog niet veel te snoeien. Heesters en bomen kunnen een snoeibeurt krijgen. Maar soms kun je beter even wachten. Bekijk als voorbereiding wel alvast de snoeikalender.
Buxus snoeien
De buxus mag in oktober zijn tweede snoeibeurt van het jaar krijgen. Als het goed is heb je dit in de maand mei voor het eerst gedaan. Snoei met een scherpe snoeischaar en maak de messen regelmatig schoon tijdens het snoeien.
Krokussen, narcissen en andere bloembollen planten
Bij het winterklaar maken bereid je de tuin voor op een nieuw groeiend voorjaar. Dit is het moment om bloembollen zoals narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten te planten. De grond is nog lekker los en voelt aangenaam aan. Zo heb je in het voorjaar meteen kleur in je tuin
Niet vergeten
- Sluit de buitenkraan af. Zo voorkom je dat deze bevriest.
- Tuinslang in de tuin? Zorg dat de slang helemaal leeg is van water.
- Mooie beeldjes, bloempotten, asbakken, vazen en alles waar van aardewerk waar water in kan blijven staan? Zorg dat er geen water meer in zit, zet het op de kop of haal het naar binnen. Vorst kan er voor zorgen dat je prachtige aardewerk barst.
- Hou je parasol netjes en haal die naar binnen voordat de herfst begint.
- De barbecue kun je gewoon buiten laten staan. Maar mooier blijft deze als je er een bbq hoes omheen doet.