Gezondheid

Reiskousen waar te koop?

reiskousen waar te koop

Reiskousen waar zijn die te koop? Online vind je tal van webshops met steunkousen en compressiekousen die je aan kunt tijdens je autoreis of vliegreis. Dat is misschien meteen ook het probleem waar je nu tegen aan loopt. Welke kousen kies je? Wat betaal je er voor? En waar koop je ze?

Handige tips als je reiskousen wilt kopen

Kies voor kwaliteit in plaats van goedkoop. Effectieve reiskousen zijn te koop vanaf ongeveer 25 euro. Goedkope kousen zoals je die bijvoorbeeld bij de Hema, Lidl of Action kunt kopen zijn niet voor niets zo goedkoop. Ze dragen de naam reiskousen of compressiekousen maar de werking is lang niet altijd wat je er van mag verwachten.
Goede reiskousen geven voldoende druk en steun aan je onderbenen waardoor je nauwelijks tot geen vocht vasthoudt rond je enkels en kuiten. Het inbreien van compressie is een speciale techniek. Hierbij is de druk onderaan bij de enkels hoger dan bij de kuit. Reden? Vocht en bloed moet omhoog en mag niet halverwege worden afgekneld. Je creƫert daarmee een averechts effect.

Hoe weet je wat goede reiskousen zijn?

Als je voor de eerste keer reiskousen koopt, is de prijs misschien wel doorslaggevend. Zonde toch als je vijftig euro uitgeeft aan iets waarvan je nog maar moet afwachten of het je helpt. Helaas is de kans groot dat je met goedkope reiskousen juist niet die positieve ervaring opdoet die je had verwacht. Waar kun je dan nog meer op letten als je reiskousen wilt kopen.

  • Let op de hoeveelheid druk
  • De kuit en enkelomvang bepalen je maat
  • Ervaringen van gebruikers

Hoeveelheid druk in reiskousen

graduele compressie in reiskousenLet in eerste instantie op de hoeveelheid druk die reiskousen geven op je benen. Staat er geen druk op de verpakking, laat deze kousen dan links liggen. Druk wordt uitgedrukt in mmhg. Bijvoorbeeld 15-20 mmhg. Dit is de laagste variant en valt onder de compressie klasse 1 (ccl1). Reiskousen die meer druk geven dan 20 mmhg vallen in Nederland onder de verzekerde zorg. Het advies is altijd dat deze kousen aangemeten moeten worden door een specialist. Zo doen we dat in Nederland. Overigens is dit in de rest van de wereld anders en zijn kousen met hogere druk gewoon online te koop. Het advies is wel om zonder enige vorm van advies niet zomaar een zware drukkous te kopen en te proberen. Het risico op afknellen wordt groter naar mate de druk hoger wordt.

De omvang van je enkel en kuit bepalen je maat

Anders dan bij gewone kousen en sokken bepaald niet je schoenmaat de maat van een goede reiskous, maar de omvang van je enkel en kuit zijn bepalend. Daar zit een enorme logica in. Het gaat erom dat rond de enkel en kuit de juiste druk wordt gegeven. De ene enkel is nu eenmaal smaller dan de ander. Dat geldt ook voor de kuit. Wil je dus veel meer zekerheid over een goede werking van je reiskous, laat dan al die reiskousen links liggen die vragen om je schoenmaat. Kies voor de kousen waarbij je zelf met een meetlint de omvang van je enkel net boven het enkelgewricht moet opmeten. Of de omvang van je kuit rond het dikste gedeelte.

Lees ervaringen van gebruikers

Veel webshops publiceren de ervaringen van gebruikers. Herken je je in wat deze gebruikers schrijven. Doen de kousen wat ze beloven te doen? En kun je de kousen ook meerdere keren dragen of is de druk na een paar keer dragen en wassen al wel weer verdwenen. Ervaringen van gebruikers met reiskousen helpen je een goede keuze te maken.