Geld

Huishoudboekje NIBUD

huishoudboekje

Je zoekt een huishoudboekje van het NIBUD? Helaas heeft het NIBUD niet zelf een standaard huishoudboekje, maar geeft ze wel adviezen hoe je zelf een huishoudboekje kunt maken in de vorm van een kasboek. De tips van het NIBUD zijn wat beperkt. Daarom gaan we er op Crisisidee dieper op in. Gewoon vanuit de praktijk van alle dag.

Drie manieren hoe je zelf je eigen huishoudboekje maakt

1. Apart schriftje
2. Huishoudboekje in Excel
3. Huishoudboekje App voor op de tablet of mobiele telefoon

Voor je begint: Je kunt pas geld uitgeven als je geld hebt

Het klinkt logisch. Geld kun je pas uitgeven als je het hebt. Hoeveel geld heb je eigenlijk om uit te geven? Dit is niet het netto inkomen dat je maandelijks ontvangt. Een groot deel heb je al uitgegeven omdat je huur moet betalen, de hypotheek automatisch wordt afgeschreven. En wat denk je van vaste kosten zoals je verzekeringen, wegenbelasting, gemeentelasten enzovoort.

Hoeveel geld heb je per maand over om zelf te besteden?

Het is dus belangrijk dat je een verschil maakt tussen je de kosten die voor dit jaar al vast staan. Dit zijn de vaste kosten. En de kosten waar je direct invloed op hebt omdat je zelf bepaalt wat je koopt, de zogenaamde variabele kosten.
Naast de vaste en variabele kosten zijn er nog de ‘verborgen kosten’. Je weet dat ze er aan komen, je weet nog niet precies hoe hoog ze zullen zijn en je weet ook dat je ze in die maand niet direct allemaal kunt betalen. Een goed voorbeeld van zo’n verborgen kostenpost is je vakantie.

Je boekt vandaag en moet direct een aanbetaling doen. Zes weken voordat je vakantiereis begint moet je het volledige bedrag betalen. En dan hebben we het nog niet eens over de extra’s die je uitgeeft tijdens je vakantie.
Bij de vaste kosten horen daarom ook de ‘verborgen kosten’. Je zult nu moeten sparen om straks de rekening te kunnen betalen. Andere vormen van dit soort kosten zijn bijvoorbeeld de vervanging van je autobanden, een nieuwe fiets, verhoging van het schoolgeld omdat je kind naar het voortgezet onderwijs gaat of gaat studeren.
Aflossingen van kredieten en leningen zijn ook ‘verborgen kosten’. Vooral die kredieten die bijvoorbeeld pas na zes maanden na de aankoop ingaan. Koop je nu iets op krediet, reken dan eerst uit of je dit over zes maanden wel kunt betalen en gedurende de looptijd kunt volhouden.

Trek je van je netto loon of uitkering de vaste kosten en ‘verborgen kosten’ af dan weet je wat je zelf per maand kunt uitgeven aan variabele kosten. Zorg er voor dat je dit duidelijk hebt.

Hoe begin je met het opzetten van je huishoudboekje?

Tip: Hier vind je een overzicht van de inkomsten en uitgaven die in een Nederlands gezin het meest voorkomen.

De inkomsten

Voor de meeste mensen is dit de meest eenvoudige post. Hoeveel geld komt er maandelijks binnen?

De vaste huishoud uitgaven

Handig is om de vaste uitgaven zoals huur, hypotheek, zorgverzekering, gas en licht, opstal- , inboedel en auto verzekeringen apart te noteren. .Je vindt de vaste kosten terug in de contracten en polissen en natuurlijk in de online bankafschriften. Neem er de tijd voor om de meest recente betalingen op te zoeken. Doe je het uit je hoofd dan mis je misschien niet die laatste verhoging of verlaging. Al is dit maar tien euro. Per jaar hebben we het dan opeens over 120 euro. Neem er dus even de tijd voor en kijk ook goed of de betalingen per maand, per kwartaal of één keer per jaar worden uitgegeven.

Donaties en contributies zijn ook vaste uitgaven. De fitnessclub, voetbalvereniging, postcodeloterij, Cordaid en KWF zijn van die verborgen vaste kosten. Je weet dat je ooit ja hebt gezegd, maar bent je niet altijd bewust dat die 8 euro voor een goed doel nog steeds automatische wordt afgeschreven.

De ‘verborgen huishoud uitgaven’

We hadden het er net al even over. Hoeveel geld heb je nodig voor je vakantie? Wanneer moet je de eerste aanbetaling doen? Wanneer moet alles betaald zijn? Welke kredieten heb je lopen? Zit er straks na de zomer een verhoging van het schoolgeld aan te komen. Enzovoort. Probeer zo nuchter mogelijk door het jaar heen te kijken. Wat staat je te wachten.

De variabele huishoud uitgaven

Boodschappen, kleding, benzine zijn van die vaste uitgaven met een duidelijk variabel karakter. Elke week doe je boodschappen en kom je ongeveer op hetzelfde uit. Maar nooit staat reken je hetzelfde bedrag af bij de kassa. Het is dus best link om een standaard bedrag aan boodschappen op te nemen in je kasboek. En tussendoor haal doe je ook nog even een boodschapje voor het avondeten of stap je het Kruitvat binnen voor de laatste aanbiedingen make-up, shampoo en deodorant. Je snapt het. Deze bedragen kunnen je zand in de ogen strooien. Belangrijk dus om deze apart te noteren.

De variabele uitgaven zijn dus niet makkelijk in één regel te noteren. Kun je voor huur opschrijven dat je 12 maanden 750 euro betaalt, voor de boodschappen gaat dit niet. Bepaal daarom hoever je wilt gaan met het uitsplitsen van je variabele kosten. De meeste mensen die zicht willen huiden op hun uitgaven noteren in elk geval de volgende uitgaven apart.

  • Boodschappen
  • Kleding
  • Cadeaus en extra’s
  • Persoonlijke verzorging als make-up, deo, shampoo, scheermesjes etc.
  • Reiskosten zoals benzine, openbaar vervoer
  • Uitgaan

Hoe maak je een huishoudboekje?

Vijf manieren waarop je uitgaven kunt bijhouden.

1. Apart schriftje voor je kasboek

Koop een schrift en noteer op de eerste bladzijde de vaste uitgaven die je sowieso hebt. Maak een kolom waarin je het maandbedrag noteert en een tweede kolom met het jaarbedrag. Ben je klaar tel dan alles bij elkaar op. Je hebt zo direct zicht op je vaste uitgaven per maand en per jaar.

Op de volgende bladzijden noteer je wekelijks de variabele uitgaven. De boodschappen, kleding, cadeaus etc. Boodschappen doe je gemiddeld zo’n 70 keer per jaar. Zorg er dus voor dat je bij het onderdeel Boodschappen ook voldoende ruimte hebt om dit te noteren. Je hebt hier vast een paar bladzijden ruimte voor nodig voor een heel jaar.

2. Huishoudboekje in Excel maken

Excel is natuurlijk superhandig om een huishoudboekje in te maken. Je gebruikt eenvoudig kolommen en Excel telt alles voor je op. De kans op rekenfouten is hierdoor nihil. Online kun je diverse voorbeelden downloaden die je direct kunt gebruiken. Hier vind je een overzicht van huishoudboekjes in Excel.

Heb je geen Excel, dan is Google Spreadsheet een prettig alternatief. Log met je Gmail adres in bij Google en ga naar Google Docs. Hier kun je een Spreadsheets aanmaken. Wil je weten hoe dit werkt? Bezoek dan de uitleg van Google.

3. Huishoudboekje App

Verschillende commerciële bedrijven bieden software en apps aan om je inkomsten en uitgaven te beheren. Groot verschil met een schriftje of een huishoudboekje in excel is natuurlijk dat jouw financiële gegevens met een App in bezit komen van de maker van de software. Hier moet je je wel even bewust van zijn. Over het algemeen werken de Apps goed, maar zijn ze onderling wel heel verschillend. Sommige Apps vragen je het hemd van het lijf en dwingen je om heel specifiek iedere kostensoort te noteren, andere Apps werken op basis van je bankgegevens. Die kun je rechtstreeks importeren. Dat lijkt makkelijk, maar in de praktijk moet je zelf nog veel corrigeren. Het scheelt soms tijd, maar omdat het automatisch gaat heb je er ook minder gevoel bij. Dat is nu juist heel belangrijk voor de bewustwording van je uitgaven.
Tot slot. Commerciële bedrijven moeten geld verdienen. De Apps kosten geld of proberen je te verleiden een duurder abonnement met meer mogelijkheden te verkopen. Deze uitgaven kun je jezelf besparen als je zelf de huishoud uitgaven noteert in een schriftje of in Excel.

Op deze website vind je een overzicht van alle digitale huishoudboekjes.

Wat is het NIBUD?

Het NIBUD is een onafhankelijke stichting die budgetvoorlichting geeft over financiën van huishoudens. Het NIBUD wil consumenten helpen om vooral zelf in controle te zijn op hun financiën.
Meer informatie over het NIBUD op http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/overzicht-houden/kasboek.html