Tuin

25 tips goedkoop tuin aanleggen

Goedkoop je tuin aanleggen of opknappen. 25 tips die je op weg helpen met de voorbereiding, de tuininrichting, tuinspullen, planten en het onderhoud van je tuin.

Voorbereiding tuin aanleg

1. Ontwerp je tuin zelf

Zo bespaar je direct flink wat kosten. Hiervoor gebruik je 3d tuinontwerp software online. Ook kun je jouw ontwerp voorleggen aan een tuinarchitect en vragen om een aantal tips. Of vraag iemand in je woonplaats die volgens jou een heel mooie tuin heeft om feedback op jouw ontwerp.

2. Wat wel en wat niet lijstje

Begin met een lijstje wat je wel en wat je niet mooi vindt in je tuin. Dit is de brainstormfase. Wat heb je in elk geval nodig. Wat echt niet. Wat is de meest zonnige plaats en waar is de meeste schaduw. Waar wil je die plaatsen voor gebruiken. Ga vervolgens met je wensenlijstje opzoek naar stijlen. Pinterest is een handige manier om moodboards van tuinen te maken. En het scheeltje in de kosten voor de aanschaf van tijdschriften over tuinen.

3. In stappen tuin ontwerpen

Moet de tuin in één keer helemaal perfect zijn? Of kan het ook in stappen. In dat geval kun je eerst de basisvorm van je tuin ontwerpen en maken. Investeer in goede grond, aanleg van verlichting, de schutting of haag en gebruik verder gras, grit en goedkope plantjes. Het volgend jaar ga je dan met deze plaatsen aan de slag en plant je bijvoorbeeld een boom, grotere planten.

4. Vrienden en buren knappen de tuin ook op

Vertel aan je vrienden en buren dat je de tuin wilt gaan opknappen. Vraag hen of ze van plan zijn om planten, de tuinset of andere tuinaccessoires weg te doen. Je kunt vast helpen bij het verwijderen en het gratis overnemen.

5. Maak een tuinbegroting

Maak een begroting en hou je eigen tuin huishoudboekje goed bij als je aankopen gaat doen. De ervaring leert dat wanneer je eenmaal gaat shoppen in tuincentra je meer mee neemt dan op je lijstje staat. Zo lopen de kosten ongemerkt op.

Tuin inrichten

6. Oude planken gebruiken

Oude planken zijn ideaal voor een paar mooie plantenbakken of je zelf gemaakte moestuinbakken. Bekleed ze aan de binnenkant met plastic of worteldoek. Hou de oude look of verf ze met beits.

7. Maak zelf een tuinsetje

Een klein tuinsetje in een zonnig hoekje is ideaal. Zeker in het voorjaar als de eerste zon zich laat zien. De kringloopwinkel en marktplaats bieden ze volop aan. Koop of maak een paar kussentjes in de stijl van je tuin en geniet.

8. Steigerhout als goedkoop alternatief voor hardhout

Hardhout is duurzaam, gaat lang mee maar is ook een flinke investering. Een goedkoper en moderne alternatief is steigerhout. Ook dit gaat lang mee.
Steigerhout blijft nog wel even een trend en is zeer geschikt om van alles mee te maken. Bijvoorbeeld je tuintafel, tuinbank of plantenbakken. Ben je een beetje handig dan bespaar je hier een boel geld mee op je tuinset. Bepaal wel eerst wat voor soort steigerhout je wilt als je steigerhout gaat kopen..

Gratis tuinspullen

9. Tuingereedschap lenen

Gratis tuingereedschap nodig? Er zijn nu eenmaal van die apparaten die je niet elke dag gebruikt. Kijk eens op Peerby.nl of er iemand bij jou in de buurt is van wie je de kruiwagen, verticuteermachine of kettingzaag kunt lenen. De app downloaden kan natuurlijk ook.

10. Gratis afhalen websites

Net als jij zijn er ook andere mensen die hun tuin opknappen. Daar kun je gebruik van maken. Kijk op Marktplaats of Gratis af te halen websites naar tuinschermen, tegels, schommels of trampolines die men kwijt wil. Vaak is men al lang blij dat jij ze komt ophalen en men het zelf niet hoeft weg te brengen naar de vuilstort.

Planten in je nieuwe tuin

11. Betongaas voor de klimplanten

Je kunt prachtige stellages en hekwerken kopen om je planten tegenop te laten groeien. Of je zet in één keer een vol gegroeide klimop neer. Veel goedkoper is het als je zelf betongaas koopt en je planten de tijd geeft om zelf hun weg te vinden. De natuur bespaart je zo flink wat geld bij je tuinaanleg en bovendien is het gewoon heel leuk om je tuin ieder jaar mooier te zien worden.

12. De juiste planten kiezen

Maak zorgvuldig je plantenkeuze. Let behalve op hoe ze er uit zien ook op de hoeveelheid onderhoud die ze nodig hebben. En of ze sterk of kwetsbaar zijn. Zou toch jammer zijn als je na een half jaar planten al weer moet vervangen. Voor inspiratie kijk eens op Pinterest naar het 26 planten plan.

13. Alle seizoenen plantenplan

Bij je plantenplan hoort ook variatie in vaste planten die meerdere seizoenen meegaan en planten die in een bepaalde periode van het jaar bloeien of eenmalig kleur geven aan je tuin.

14. Afgebroken takjes laten groeien

Afgebroken verse takjes gooi je bij voorkeur niet weg. Zet ze in een glas water en kijk of ze wortel schieten. Daarna in een klein potje met aarde en goed verzorgen. Voor je het weet heb je weer een nieuwe plant.

15. Word een stekjes specialist

Stekken bij de buren is een mooie en de meest goedkope manier om goedkoop je tuin op te knappen. Vraag om stekjes en wordt een specialist in het opkweken van planten die jij mooi vindt.

16. Aanbiedingen zomerbloeiers

Snel je tuin opknappen doe je met de zomerbloeiers. De tuin- en kluscentra hebben hele mooie aanbiedingen. Potten en manden haal je bij de kringloopwinkel of je maakt zelf een bak.

17. Vergeet de markt niet

Wat dacht je van de markt? Daar is je gulden toch nog steeds een daalder waard. Voor 10 euro heb je als snel heel wat plantjes voor je nieuwe tuin.

18. Langer plezier van je planten

Een tip om langer plezier te houden van je nieuwe planten. Gebruik overal tuinaarde en vul de gaten waar je planten plaatst met potgrond.

19. Investeer in grond

Bloemen en planten hebben goede grond nodig zodat ze lang en goed blijven groeien en bloeien. Wees dus niet te zuinig op het budget voor grond. Reken uit hoeveel grond je nodig hebt en hou de aanbiedingen van tuincentra in de gaten. Of kijk eens bij jou in de buurt of er partijen grond worden aangeboden.

20. Kokospotgrond

Extra voeding aan je nieuwe planten geef je met kokospotgrond. Dit houd water langer vast en geeft het eerste half jaar extra voeding aan je planten. Kokospotgrond is weliswaar duurder dan gewone potgrond, maar je bespaart weer omdat je de eerste maanden niet extra hoeft bij te voeden.

Tuinonderhoud

21. Binnenkort vakantie?

Je bent nu met je voorbereiding bezig. Is de tuin eenmaal klaar, hou er dan rekening mee dat je nieuwe planten na vier tot zes weken al wel moet voorzien van extra voedingsstoffen. Dit doe je met koemestkorrels of kalkkorrels. Neem dit ook mee in je begroting voor je tuin. Of gebruik kokospotgrond. Die voorziet de planten een half jaar van voeding.

22. Extra water geven

Goedkoop een tuin aanleggen of opknappen is ook vooruit kijken. Na de tuinaanleg hebben planten veel zorg nodig. Extra water geven bijvoorbeeld. Hou er rekening mee dat je dit kunt doen en plan niet direct een vakantie nadat je de tuin hebt opgeknapt. Of maak afspraken met je buren 😉

23. Gras heeft tijd en aandacht nodig

Gras in je tuin is een goedkoop maar kost veel tijd en onderhoud. Heb je geen tijd, vraag je dan af of dit wel zo’n slimme investering is. Zeker in het groeiseizoen moet je regelmatig maaien en op vochtige schaduwrijke plaatsen onkruid bestrijden. Is je gras niet mooi meer dan kun je het gras repareren. Zorg er voor dat je gras goed de winter doorkomt en een frisse start maakt als de zon in het voorjaar weer begint te schijnen. Lees hier alles over het winterklaar maken van je tuin en het gras.

24. Geef je tuin de tijd

De natuur groeit en bloeit vanzelf. Geef je tuin de tijd om mooier en mooier te worden. Snoei regelmatig, splits en stek. Vraag je dus ook af bij de aanschaf van een plant, boom of haag of die al direct volgroeid moet zijn. Kies je een jongere versie dan is die vaak veel goedkoper. Het groeien gaat vanzelf met een beetje aandacht.

Leer snoeien met handige video’s

Videoplaatje-JanAlle Tips Trucs en Technieken over snoeien vindt je op deze video’s van Tuinman Jan de With uit IJsselstein. Stap voor stap doet hij exact voor hoe je te werk gaat. Het snoeiprogramma is overzichtelijk ingedeeld per soort. Je hebt ieder moment online toegang en je ontvangt levenslange updates. Ga nu naar de snoeivideo’s

 

25. Doe het zelf en doe het samen

De grootste kosten van een tuinaanleg zijn de manuren. Kijk daarom eerst wat je echt zelf kunt doen, waar je buren, familie of vrienden goed in zijn en vraag hen jou te helpen. Dat kan altijd in fasen. Maak een planning en verdeel de werkzaamheden. Voor de specifieke klussen huur je dan een tuinman in.