Geld Vakantie

Spaartips voor na de vakantie

Heb je een leuke vakantie gehad? Dan is dit het moment om weer even te kijken of je iets meer kunt sparen. Als sinds mensenheugenis sparen we van alles wat waardevol is voor ons dagelijks leven. De oermens spaarde vooral voedsel en deed er van alles aan om voedsel langer te kunnen bewaren. Voor ons is het sparen van geld van levensbelang om te kunnen voorzien in onze dagelijkse behoeften. Het is dus geen ouderwets gedoe, maar noodzaak. Een overwachtte uitgave ligt altijd op de loer. Het is dan heel fijn als je weet je een gevulde spaarrekening hebt die je hiervoor kunt aanspreken. Op die rekening hoeven echt geen duizenden euro’s te staan. Maar een paar honderd is toch wel echt nodig. Gebruik deze spaartips voor een spaarrekening die blijft groeien.

Sparen lastig? Echt niet

Echte armoede kennen we niet in Nederland. De groep mensen die maandelijks net wel of net niet rond komt wordt echter wel groter. Toch is het altijd mogelijk om iets te sparen. Hoe? Door vooral te kijken naar je uitgaven. En hanteer het ‘elke euro is er één’ principe. Spaar je elke week één euro, dan heb je aan het eind van het jaar 52 euro. Het klinkt misschien alsof dit er niet toe doet. Maar hoe hou je nu 52 euro extra over als je aan het einde van de maand helemaal niets overhoudt? Alle kleine beetjes apart zetten helpt enorm.

Sparen door te besparen

De leukste manier van sparen is nu kijken waarop je kunt besparen. Je stapt over van de ene naar de andere energieleverancier en bespaart 10 euro per maand. Boek die winst dan automatisch maandelijks over naar je spaarrekening. Dit geldt heb je nu toch ook niet tot je beschikking. Zo kun je kijken naar abonnementen, giften aan goede doelen, verzekeringen. Loop gewoon je afschriften van de afgelopen maanden eens door op afgeschreven bedragen waarvan je je niet bewust bent en kijk of het nog echt nodig is.

Extra geld sparen met zegels en kortingsbonnen

Wat ook goed werkt is spaarpunten verzamelen bij je boodschappen, de kapper, de fitness club, de benzine pomp. Noem maar op. Als je vervolgens je spaarpunten int, dan krijg je bijvoorbeeld één knipbeurt gratis of kun je met korting een product aanschaffen. Het geld dat je hiermee uitspaart, zet je op je spaarrekening. Je incasseert dan eigenlijk dubbel. Je hebt nu de lol van de gratis knipbeurt want de kapper heb je niet betaalt. En je doet naar de toekomst toe een handige zet omdat je de kapperskosten overmaakt naar je spaarrekening voor later. Wees eerlijk, ook zonder gratis knipbeurt was je deze maand toch wel naar de kapper gegaan. Toch?

Spaar automatisch

Belangrijk bij sparen is ritme. Een vaste gewoonte die je niet meer loslaat zonder dat dit een obsessie wordt. Sparen met een doel helpt, maar je weet dat je in de toekomst dat geld weer gaat uitgeven. Juist voor de onverwachte gevallen wilde je nu een spaarpotje opbouwen. Dus sparen heeft nu wel een doel, alleen weet je niet wanneer je het geld moet aanspreken.
Automatisch sparen is heel eenvoudig. Maak in je online bankieren een automatische overboeking aan van je gewone rekening naar je spaarrekening en zet de einddatum ver in de toekomst. Nog slimmer is het als je twee spaarrekeningen opent. Eén voor onverwachte uitgaven en één voor geplande grote uitgaven zoals je volgende vakantie. Zo kom je niet in de verleiding om geld over te maken van een spaarrekening die daar niet voor bedoeld is.

Niet doen

Wat niet werkt is het idee dat je alleen dat geld opzij zet dat je aan het einde van de maand overhoudt. Zelf weet je natuurlijk wel dat die elke maand anders is. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om dat bedrag dan ook echt te sparen. Belangrijker nog is dat je geen ritme hebt in sparen en niet went aan het bedrag dat je maandelijks wel kunt uitgeven.