Energie

Slimme meters 10 meest gestelde vragen en antwoorden

In 2015 zijn de netbeheerders gestart met de installatie van slimme energiemeters in alle Nederlandse huishoudens. Over de slimme meters zijn veel vragen. Welk voordeel levert je dit op, hoe zit dat met de privacy, mag ik een slimme meter weigeren en wanneer krijg ik een slimme meter.
Deze en ander vragen hebben we voor je uitgezocht. Dit zijn de tien meest gestelde vragen en antwoorden over slimme meters.

Inhoud Slimme Meters

Wat is een slimme meter?
Wat heb ik aan een slimme meter?
Wanneer krijg ik een slimme meter?
Kan ik de slimme meter weigeren?
Als ik de slimme meter weiger, kan ik dan nog wel mijn energieverbruik bijhouden?
Als ik de slimme meter laat uitzetten, kan ik dan nog wel mijn energieverbruik bijhouden?
Wanneer stuurt de slimme meter mijn gegevens door?
Slimme meter en privacy?
Wanneer stuurt de slimme meter mijn gegevens door?
Hoe combineer ik de slimme meter met mijn zonnepanelen?
Wat zijn bezwaren tegen de slimme meter?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en elektriciteit waarmee de netbeheerder je meterstanden op afstand kan aflezen. Vanaf 2015 biedt de netbeheerder ieder huishouden een slimme meter aan. Men wil in 2020 bij minimaal 80% van alle huishoudens een slimme meter geïnstalleerd hebben. De analoge gasmeter en elektriciteitsmeter bij je thuis wordt dan vervangen. De vervanging en installatie is gratis. Wil je eerder een slimme meter dan gepland is door de netbeheerder dan zijn hier kosten aan verbonden.

Wat heb ik aan een slimme meter?

Een slimme meter geeft een beter inzicht in het energieverbruik. Elke twee maanden geeft de slimme meter automatisch de standen door aan de netbeheerder. Die stuurt de gegevens op zijn beurt naar de energieleverancier die je op dat moment hebt. Met die meterstanden maakt de energieleverancier zes keer per jaar een overzicht van het verbruik en de kosten.
De eindafrekening blijft 1 x per jaar gemaakt worden. Dan worden de werkelijke kosten verrekend met het maandelijkse voorschot dat je betaalt. Maar omdat je zes keer per jaar op de hoogte wordt gebracht van de werkelijke kosten, ben je beter in staat dit voorschotbedrag te wijzigen.

Behoefte aan een dagelijks overzicht van de energiekosten?

In dit geval kun je de netbeheerder toestemming geven om de gegevens dagelijks door te sturen naar een aanbieder die dagelijks informatie geeft over je energieverbruik.

Slimme meter computer

Wil je zelf dagelijks inzicht hebben dan kun je de slimme meter ook koppelen aan een computer of een display.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Netbeheerders installeren de slimme meters straat voor straat. Wil je weten wanneer de slimme meter bij jou thuis wordt geïnstalleerd, controleer dan eerst wie jouw netbeheerder is. Dat kan op de website Eancodeboek.nl

Ga vervolgens naar de website van je netbeheerder. De volgende links komen meteen uit op de pagina waar je ziet wanneer de slimme meter bij jou wordt geinstalleerd.

Cogas Infra & Beheer
Delta Netwerkbedrijf
Endinet Groep
Enexis
Liander
Rendo Netbeheer
Stedin Netbeheer
Westland infra Netbeheer

Kan ik de slimme meter weigeren?

Zodra de slimme meter door de netbeheerder aangeboden wordt, heb je drie keuzes. Accepteren, Weigeren of Uitzetten.

Slimme meter accepteren

De meter wordt gratis geïnstalleerd en de netbeheerder activeert de communicatie. Op de afgesproken momenten kan de netbeheerder de meterstanden op afstand uitlezen. Daarna ontvang je elke twee maanden een overzicht van de kosten en het verbruik.

Slimme meter weigeren

Wil je geen slimme meter, dan kun je deze weigeren. De oude meter wordt dan wel vervangen door een digitale meter die niet kan communiceren. De meter is dan ook niet uit te lezen door de netbeheerder. Je moet dan zelf de meterstanden blijven doorgeven.

Slimme meter uitzetten

Wil je wel een slimme meter maar wil je niet dat de netbeheerder de gegevens kan uitlezen? Dan kun je de communicatie laten uitzetten. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven. Heb je een koopwoning dan is dit een verstandiger keuze dan het weigeren van de slimme meter. Stel je verkoopt je huis, dan willen de kopers misschien wel alle mogelijkheden van de slimme meter gebruiken. Onduidelijk is of zij dan een gratis slimme meter met communicatiemogelijkheid kunnen aanvragen of dat ze hiervoor moeten betalen. In dat laatste geval is dit natuurlijk een kritiekpuntje. Het laten aanzetten van de communicatie is gratis.

Als ik de slimme meter weiger, kan ik dan nog wel mijn energieverbruik bijhouden?

Nee dat kan dan niet. De oude meter wordt vervangen door een standaard digitale meter of je houdt de meter die je nu hebt als die nog voldoet. Deze meters geven niet de mogelijkheid om die te verbinden met een computer, mobiele app of een speciaal energie display.

Als ik de slimme meter laat uitzetten, kan ik dan nog wel zelf mijn energieverbruik bijhouden?

Ja, dat kan. De netbeheerder kan de informatie niet uitlezen. Maar met een computer, display of app kun je nog wel contact maken met de slimme meter en die informatie zelf uitlezen.

Slimme meter en privacy?

Om je privacy te waarborgen moeten netbheerders en energieleveranciers zich houden aan strenge privacyregels voor slimme meters.

Wat ze wel kunnen zien

Periodiek verbruik van gas en elektra om 6 x per jaar de tussenstand aan je door te geven en om de eindafrekening te maken.
Het dagelijks verbruik van gas en elektra als je daar zelf toestemming voor gegeven hebt.
Welke energieleverancier je hebt.

Wat ze niet kunnen zien

Welke apparaten je in huis hebt die stroom en gas verbruiken.
Wat je leefpatroon is. Wanneer je onder de douche staat, wanneer je het licht aan hebt of wanneer je niet thuis bent.

Wanneer stuurt de slimme meter gegevens door?

Staat de slimme meter bij je aan en is de communicatie met de netbeheerder actief, dan leest de netbeheerder de slimme meter uit op de volgende momenten.

één keer per jaar voor de jaarafrekening
zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht
als je overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist
wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet

De netbeheerder mag de slimme meter niet vaker uitlezen. Behalve wanneer je hier zelf toestemming voor geeft omdat je dagelijks geïnformeerd wilt worden over je energieverbruik.

Hoe combineer ik de slimme meter met mijn zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen of laat je die installeren dan bekijkt de netbeheerder of de energiemeter geschikt is voor het leveren van energie. Is deze niet geschikt dan plaatst de netbeheerder gratis een nieuwe meter. Zodra de installatie van zonnepanelen en de meter gedaan is, geeft de netbeheerder aan de energieleverancier door dat die naast de levering van energie ook leverstanden terug kan verwachten. Die worden dan door de energieleverancier verrekend.
De oude meter met draaischijf is in staat om terug te draaien als energie wordt geleverd door de zonnepanelen. Met de slimme meter is dit niet meer zo.

Wat zijn bezwaren tegen een slimme meter?

Tegen de invoering van slimme meters zijn ook bezwaren. In de Tweede Kamer zijn deze uitgebreid besproken. Maar hebben volgens de tegenstanders onvoldoende geleid tot een ander beleid. Vooral de overrompelingstactiek door de overheid en de energiemarkt om alle energiemeters te gaan vervangen stuit op bezwaren. Het lijkt wel of je het verplicht is terwijl dit zeker niet het geval is. De belangrijkste bezwaren tegen de slimme meter op een rij.

Slimme meters zijn belangrijk voor energieleveranciers. Niet voor de consument.

Overheid, energieleveranciers en milieuorganisaties leggen veel nadruk op het inzicht dat je als consument krijgt in je energieverbruik. Met dit inzicht zou je zelf in staat zijn om je energieverbruik te beperken en kosten te besparen. Het is maar de vraag of iedereen in staat is zijn gedrag zo te veranderen dat dit ook echt geld oplevert. De grootste besparingen worden immers gerealiseerd met isolatie en het niet gebruiken van energie. Dus niet douchen, de verwarming niet aan, geen licht aan enzovoort.

Energieleveranciers willen kosten besparen

Belangrijkste doel van de slimme meters is dat energieleveranciers veel nauwkeuriger inzicht krijgen in de vraag naar gas en elektriciteit. Grote hoeveelheid aan dat stelt hen in staat om tijdig in te spelen op de vraag en energie zo goedkoop mogelijk in te kopen op de energiemarkt. Zo zijn ze voordeliger uit. In de praktijk moet nog maar blijken of dit inkoopvoordeel ook aan de consument wordt doorgegeven in een lagere energieprijs.

Belang voor producenten en onderzoeksinstellingen

Producenten van slimme energiedisplays, energie managementsystemen, gasinstallaties en onderzoeksinstellingen en ook de milieuorganisaties hebben grote belangen bij de invoering van de slimme meters. Hierdoor stijgt de vraag naar nieuwe toepassingen en kan met innovatieve producten ook werkelijk gaan verkopen. Zie alleen al de enorme toename van slimme thermostaten en energie apps.

De overheid kijkt mee

Een van de bezwaren is de extra mogelijkheid die de overheid krijgt om huishoudens beter te monitoren. Volgens de privacy regels mag een netbeheerder maximaal zes keer per jaar de slimme meter uitlezen. Maar iedereen weet dat bedrijven en dus ook netbeheerders meer gegevens moeten afstaan als de overheid hier om vraagt. Zo kan de overheid gericht het leefpatroon van huishoudens in de gaten houden.

Derden kunnen de slimme meters toch uitlezen. Ook inbrekers.

Nieuwe software technologie is nooit helemaal veilig. Er zijn voorbeelden te over waarbij software van bedrijven toch lek blijkt te zijn waardoor derden zich toegang kunnen verschaffen. Zo ook met de slimme meter. In januari 2015 kwam zo’n voorbeeld in het nieuws waarbij een bepaald type slimme meters met een App door derden uitgelezen kon worden. Netbeheerders zeggen dat ze dit probleem hebben opgelost. Zie het nieuwsbericht Slimme meters makkelijk door derden uit te lezen.

Meer bezwaren tegen de slimme meters lees je op de website Wij vertrouwen slimme meters niet