wesp

Wespen tips. Zo heb je geen last meer van ze.

7 Wespen tips van wespenvanger tot citroen, kruidnagel en azijn om de geel gestreepte vliegende jagers een stap voor te zijn.
Augustus is de maand dat wespen voor flinke overlast zorgen. Zit je net lekker een ijsje te eten of benut je één van die zeldzame zwoele avonden voor heen gezellig diner in de tuin, wordt dit verpest door een paar wespen die het op je maaltijd hebben voorzien.

Wespen kunnen je letterlijk pissig maken. Sommige mensen raken zo in paniek als ze een wesp spotten dat ze direct naar binnen vluchten en deuren en ramen sluiten. Over is de pret. De wesp heeft gewonnen.

Wat doe je als je last hebt van wespen? De beste tips en maatregelen uit de praktijk op een rij.

Tip 1 Ga niet als een malle zwaaien

Je kent het wel en misschien doe je het zelf ook. Je schiet direct in paniek op het moment dat iemand tegen je zegt, “pas op een wesp”. Je zwaait druk met je armen, staat op en zet het op een lopen. Nog zonder dag je de wesp zelf gezien hebt. De kans dat je nu gestoken wordt, wordt groter. Waarom? De wesp raakt ook in paniek door jouw gestress. Was hij rustig op zoek naar wat eten, begint er op eens een groot mens te wapperen in de lucht. Er dreigt gevaar denkt de wesp.

Wat doe je wel?
Je probeert eerst de wesp te spotten. Zodra je ‘m ziet ben je weer in controle. Zolang de wesp niet op je zit kan die ook niet steken. Toch. Sta rustig op. Loop een paar meter weg en wacht tot de kust weer veilig is.
Komt de wesp te dicht bij, ga dan niet lopen zwaaien. Een flinke tik met de achterkant van je hand tegen de wesp is vaak al voldoende om hem weg te sturen. Valt de wesp bewusteloos neer, trap ‘m dan dood.

Tip 2 Ruim dode wespen op

Wespen gaan dood of zijn het slachtoffer van een goede tik met de vliegenmepper, je hand of de krant. Vallen ze op de grond, ruim ze dan ook direct op. Waarom? Een dode wesp kan nog steeds steken. Stel je gaat er met je blote voeten per ongeluk op staan, dan is kan hierdoor alsnog de angel als een katapult in je voet schieten met wespensteek als gevolg. Opruimen dus die dode wespen.

Tip 3 Maak GEEN wespenval of wespenvanger

Best heel logisch. Een wespenvanger moet eerst wespen aantrekken om ze te kunnen vangen.
Wespen zijn op zoek naar voedsel. In de maand juli komen alle wespeneitjes uit en worden kleine wespjes groot. In augustus moeten ze aan de slag. Op zoek naar voedsel voor zichzelf en de wespenkoningin om de winter te overleven. Wespen zijn echte vleeseters en zoete kauwen. Niets liever dan een paar afgekloven spareribs op een bord, een ijsje of een heerlijke fruitsalade.

Heb je maar zo nu en dan een of twee wespen rond de tafel, jaag die dan op een andere manier weg. Stel je zet een wespenval, dan lok je waarschijnlijk meer wespen dan je lief is.

Maar heb je last van veel wespen. Ook als je geen eten op tafel hebt staan? Dan is er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Probeer dan ergens twee wespenvangers neer te zetten om de wespen vooral die kant op te lokken zodat ze wegblijven van de plaats waar je zit. Of beter nog. Vind het wespennest en laat het verwijderen.

Waarschuwing: Dieren en kinderen vinden wespenvallen ook interessant. Zorg er dus voor dat die er niet bij kunnen.

Kijk op Wikihow hoe je eenvoudig zelf een wespenval of wespenvanger maakt

 

Alternatief: Koop een wespenval

Geen zin om zelf te knutselen? Koop dan een wespenval bij Bol.com

Tip 4 Draag geen felle kleuren

Hoe leuk het ook staat en in de mode is. Felle kleuren trekken wespen aan. Bloemen smeken om aandacht van ieder rondvliegend insect en daarom hebben ze felle kleuren. Jij wil vooral dat wespen je niet zien. Dus in de maand augustus even niet dat fel gekleurde shirtje aan.

Tip 5 Even geen parfum op

Net als felle kleuren worden wespen aangetrokken door zoete en sterke geuren. Je parfum bijvoorbeeld. Even geen lekker luchtje op vanavond als je de wespen op afstand wilt houden.

Wespen verjagen met truukjes van oma

Hoe, waarom en of het echt werkt moet je vooral zelf uitproberen. Maar het is de moeite waard.

Tip 6 Wespen afschrikken met azijn

Doe azijn of schoonmaak azijn in een bakje en maak het eventueel een beetje warm. Dan begint het namelijk lekker te ruiken. Wespen houden hier helemaal niet van en zullen deze plek dan ook vermijden. Een stukje citroen er in schijnt ook te helpen.

Tip 7 Wespen verjagen met kruidnagel en citroen

Deze tip stinkt niet. Een citroen met kruidnagels. Snij een citroen in plakken of vier stukken en prik deze vol met kruidnagels. Wespen schijnen deze lucht verschrikkelijk te vinden. Wij mensen zullen er niet veel van ruiken en het staat nog decoratief ook op tafel.

Mobiele versie afsluiten