Is massage goed of slecht?

Is massage goed of slecht? Wanneer je online zoekt naar antwoorden op deze vraag kom je heel veel redenen tegen waarom een massage gezond is. Stuk voor stuk zijn dit vooral fysieke en lichamelijke voordelen. Maar hoe zit dat met de psychische voordelen van massage?
Helpt massage ook bij burn-out, als je rouwt om een verlies, bij kinderen, bij kanker, bij depressie en tegen Corona-stress?

Antwoorden en voorbeelden hoor je in De Massage Podcast. Een serie podcasts gemaakt door massagepraktijk Massage Helpt in Amersfoort. In De Massage Podcast spreekt holistisch masseur Erik Zoomers met ervaren massagetherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in fysieke en psychische klachten rond een thema.

Wat is massagetherapie?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte massagebehandeling die gaat over ‘je goed voelen’. Je zou kunnen zeggen dat je lekker in je vel zit wanneer je buitenste-ik (lichaam) en je binnenste-ik (geest) volledig in harmonie met elkaar zijn. In balans wordt ook wel gezegd. Maar zodra er fysiek iets gebeurt of je hebt een emotionele ervaring, dan is die balans weg en voel je dat in je lijf.

Kun of mag je emoties zoals boosheid en verdriet niet goed uitten, dan kan die energie zich vastzetten je lichaam. Dat voel je bijvoorbeeld als pijn in je buik, hoofdpijn, pijn in je kaken, krop ik je keel, druk op de borst.
Van bijvoorbeeld die fysieke klachten heb je last en ze maken je ongerust. Je gaat naar de huisarts en die zegt dat er niets aan de hand is. Je klachten zijn zelfs geen reden om je verder te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Probeer wat te ontspannen en te bewegen is het advies.

Massage helpt je bewust worden van wat je voelt

De link tussen oorzaak (onderdrukken en tegenhouden van je boosheid of verdriet op het moment dat opkwamen) en je fysieke klachten ben je vrij snel vergeten. Je ervaart nu alleen nog de klacht en daar wil je vanaf.
Een massagetherapeut kan je met massagetechnieken weer bewust maken van je pijnlijke gevoelens waardoor ze de gelegenheid krijgen om los te komen. Samen met die psychische ontspanning is de kans heel groot dat de fysieke klacht ook verzacht of zelfs verdwijnt.

Hoe dit werkt bij verschillende problemen hoor je in De Massage Podcast. Ook te horen via Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts

Mobiele versie afsluiten