laminaat schoonmaken tips

Laminaat schoonmaken tips. Waarmee wel en waarmee zeker ook niet?

Een mooie glanzende en schone laminaatvloer is een plezier in je woonkamer. Hoewel laminaat net als een natuurstenen vloer super onderhoudsvriendelijk is en je ook heel snel vlekken verwijderd hebt, kun je de boel ook verprutsen als je de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Natuurlijk kun je speciale laminaatreinigers gebruiken. Nadeel is dat die een laagje over het laminaat aanbrengen dat soms weer vlekken geeft. Zeker de plekjes waar je niet geweest bent.

Het meest eenvoudig is het gebruik van schoonmaakazijn. Dat heeft iedereen wel in huis en een fles kost maar een paar euro.

Dus hier een aantal tips hoe je de laminaatvloer schoon en mooi kunt houden. Én twee tips wat je vooral niet moet doen. Ook al lijkt dit zo makkelijk en logisch, deze opties worden ten zeerste afgeraden want de kans is aanwezig dat het zorgt voor een ongewenst resultaat. Laten we hier maar meteen mee beginnen.

Niet doen, laminaat schoonmaken met stoomreiniger

Specialisten raden het schoonmaken met een stoomreiniger sterk af. De hete stoom wordt met kracht tussen de naden van het laminaat geblazen waardoor de onderkant en de ondervloer vochtig worden. Het risico bestaat dat je laminaatvloer gaat opbollen en dan ben je verder van huis dan die paar vlekken die je wilde verwijderen. Op fora lees je verhalen van gebruikers die prima ervaringen hebben met zo’n stoomreiniger. Je kunt het altijd proberen natuurlijk, maar je weet ook wat het risico is.

Niet doen, laminaat schoonmaken met allesreiniger of groene zeep

Allesreiniger en groene zeep zijn prima schoonmaakmiddelen. Als je ze gebruikt om het laminaat te reinigen wil dit nog wel eens anders uitpakken. Vaak laten allesreiniger en groene zeep een doffe waas achter op het laminaat. Dat ziet er dan niet mooi meer uit. Zeker als je even teveel van deze middelen gebruikt hebt. De enige oplossing is dat je dan de vloer weer schoonmaakt met warm water en een scheutje ammoniak.

Laminaat schoonmaken met azijn of schoonmaakazijn

Azijn of schoonmaakazijn is een prima middel om van alles mee schoon te maken. Ook je laminaatvloer. Doe een klein scheutje bij je emmer lauw water en dweil je vloer. Zorg er wel voor dat het niet te nat wordt. Een licht vochtige dweil, mop of zwabber is voldoende. Daarna aan de lucht laten opdrogen.

Laminaat schoonmaken zonder strepen

Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streeploos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt. Doeken van microvezel schijnen heel fijn te werken met een mooi resultaat.

Gebruik je een ander schoonmaakmiddel en heb je nog strepen, dan doe je waarschijnlijk teveel schoonmaakmiddel in het water. Probeer het eens met de helft minder en bekijk het resultaat.

Wil je helemaal zeker zijn dat er geen strepen achterblijven op je laminaat na een schoonmaakbeurt? Dweil de vloer dan na met een droge theedoek of handdoek.

Laminaat schoonmaken met ammoniak

Je laminaat maak je alleen schoon met ammoniak als die er dof uit ziet. Bijvoorbeeld omdat je een middel gebruikt hebt waardoor het laminaat dof geworden is. Doe een scheutje ammoniak in een emmer warm water en maak de vloer met een schone doek schoon. Niet te nat maken. Daarna meteen de natte delen weer droog maken met een andere droge schone doek. Waarschijnlijk zul je dit een paar keer moeten doen om de glans op het laminaat weer terug te krijgen.

Laminaat groeven schoonmaken

Als het laminaat goed gelegd is sluiten de groeven strak op elkaar aan en is die ook niet zo diep als bij een houtenvloer. Toch worden de groeven na verloop van tijd vies. Een paar tips hoe je de V-voegen in je laminaat kunt schoonmaken. Neem bijvoorbeeld een zachte bezem of borstel en doop die in je emmer met schoonmaakazijn. Haal de bezem flink over de groeven heen. Een andere tip is een speciale laminaat opzetborstel voor je stofzuiger. Daarmee zuig je al het vuil makkelijk uit je voegen.

Zwarte strepen op laminaat verwijderen

Heb je een paar zwarte strepen van gympen op je laminaat? Haal ze eenvoudig weg met een doek of een microvezeldoek. Gewoon een kwestie van flink gummen. Over gummen gesproken. Een gummetje wil vaak ook goed werk doen. Lukt dit uiteindelijk niet, gebruik dan bijvoorbeeld aceton. Een klein beetje en dit direct schoonmaken met schoon water om te voorkomen dat het uitbijt in je laminaat.

Mobiele versie afsluiten