wasmachine reinigen

Wasmachine reinigen 7 tips voor een frisse en schone was

Wasmachine reinigen? Echt? Als er één machine in huis is die elke keer automatisch tijdens een wasbeurt schoongemaakt wordt is het toch wel de wasmachine. Niets is minder waar. Je wasmachine wordt vies van wassen.

Inhoud

Wasmachine reinigen test
Schoonmaken rubberen rand wasmachine
Zeepbakje van de wasmachine reinigen
Wasmachine reinigen met azijn of schoonmaakazijn
Draai een nieuwe was
Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen
Wasmachine reinigen met HG-onderhoudsmonteur
Waarschuwing: Wasmachine schoonmaken met azijn, soda of chloor

Wasmachine reinigen test

Herken je dit? Je hebt net een frisse was gedraaid en haalt je was er uit. Wat? Een vieze streep op mijn witte bloesje. Het valt je nu ook op dat de was al een tijdje muf ruikt. Zeker niet meer zo fris als voorheen. Zouden die haren tussen het wasgoed hier ook mee te maken hebben.

Haal je vinger eens langs de binnenkant van de rubberen ring. Wat zie je? Grijs zwarte drap met een paar haren?

Het probleem is duidelijk. Het wordt tijd om je wasmachine te reinigen. Anders blijft je was slachtoffer van zogenaamd vetluis of wasluis. Wikipedia zegt hierover “Vetluis, ook bekend als wasluis, is vettige substantie die bij het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat lichaamsvet, haar en huidschilfers een reactie aangaan met wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën”.

Kant en klare wasmachinereinigers die je online kunt kopen

Tips voor het reinigen van je wasmachine


Stap 1.

Schoonmaken rubberen rand wasmachine

Begin met het schoonmaken van de rubberen rand van de wasmachine. Neem een stuk papier van je keukenrol en haal het goed langs de binnenkant van de rand. Je ziet als snel dat het keukenpapier nat en vies grauw is en er vetluis aan zit. Herhaal dit net zo lang tot dat de rubberen rand helemaal droog en schoon is. Verbaas je niet als je opeens een knikker, muntje of ander voorwerp uit de rand haalt.

Dit is al een eerste goede stap. Het meeste vetluis dat de grootste veroorzaker is van de muffe geur en vieze streepjes op je witte wasgoed is verwijderd.
En ik heb mijn aansteker weer gevonden 🙂


Stap 2.

Zeepbakje van de wasmachine reinigen

Nu maak je het zeepbakje goed schoon. Meestal kun je dit met een klik beweging wel verwijderen. Lukt dit niet. Laat het lekker zitten. Maak het bakje goed schoon met een borsteltje, sponsje en voor de heel lastig bereikbare stukjes een tandenborstel.

Kun je het zeepbakje uit de wasmachine halen, dan werkt het ook goed om het witte bakje weer stralend wit en schoon te krijgen met schuurmiddel zoals Jif, schoonmaakazijn of citroensap.

Ben je liever lui dan moe, dan zou je het zeepbakje in je vaatwasmachine kunnen meedraaien. Of dat zo’n fris idee is tussen de rest van je glaswerk en bestek, moet je zelf maar beslissen.


Stap 3.

Wasmachine reinigen met azijn of schoonmaakazijn

Nu gaan we de wasmachine schoonmaken aan de binnenkant waaronder de trommel. Dit werkt heel goed met azijn of schoonmaakazijn. Hoeveel azijn heb je nodig bij het schoonmaken van je wasmachine? Zeker een halve liter!

Je giet het schoonmaakazijn direct in de lege trommel. Dus niet in het bakje waar je normaal het waspoeder in doet. Zet de wasmachine aan en draai een 75 of 90 graden wasprogramma. Des te hoger de temperatuur, des te beter alles gereinigd wordt en de bacteriën in de wasmachine de wasbeurt niet overleven.

Zuren zoals azijnzuur, schoonmaakazijn en citroenzuur kunnen het binnenwerk van je wasmachine aantasten. Gebruik ze daarom niet te vaak. Elke drie maanden is voldoende.


Stap 4.

Draai een nieuwe was

De laatste stap is natuurlijk dat je wasmachine weer schoon en fris klaar staat voor een nieuwe wasbeurt. Dus draaien maar

Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen?

Je wasmachine reinigen moet vaker dan je nu waarschijnlijk denkt en zou willen. Tja, het is niet anders. Je was blijft lekker schoon en je wasmachine gaat hierdoor wel langer mee.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende schema hanteren.

Elke 14 dagen

Draai een onderhoudsbeurt met een lege wasmachine op 90 graden met wasmiddel. Let er op dat hier geen chloor in zit.

Elke 3 maanden

Met keukenrol de rubberen rand van de wasmachine schoonmaken en voorwerpen verwijderen.

Afvoerpomp controleren en eventuele voorwerpen verwijderen.

Onderhoudswasbeurt op 60 graden met een ontkalkingsmiddel of HG-onderhoudsmonteur. Dit koop je eenvoudig en snel bij Bol.com.

Wasmachine reinigen met HG-onderhoudsmonteur

Vlekken in je was en een muffe geur na een wasbeurt zijn vervelend. Maar een kapotte wasmachine is een ramp. Je moet een monteur laten komen of in het ergste geval een nieuwe wasmachine kopen. HG-onderhoudsmonteur is een reinigingsmiddel dat je elke drie maanden gebruikt om alle verborgen onderdelen in je wasmachine grondig te reinigen. Bijvoorbeeld het verwarmingselement dat vaak opvallend lang blijft functioneren als het vervuild is en er plots mee ophoudt. Na een reparatie zal een professionele onderhoudsmonteur voor de zekerheid altijd een wasbeurt draaien met HG-onderhoudsmonteur.

Wat hij kan, kun jij ook en je voorkomt er een hoop gedoe mee.

Waarschuwing: Wasmachine schoonmaken met azijn en soda

Je leest ook adviezen om de wasmachine te reinigen met azijn en soda. Doe deze NOOIT tegelijkertijd in de wasmachine trommel. Azijn is een zuur en reageert met soda. Het kan schade veroorzaken aan het binnenwerk van je wasmachine of erger, het veroorzaakt een chemische reactie. Bovendien werkt het niet omdat de werking van zuur en soda elkaar opheft.

Mobiele versie afsluiten