verkouden sporten of niet

Verkouden sporten of niet?

Je bent verkouden met een snotneus, pijn in je keel, vol hoofd en je stem klinkt ook niet meer zo lekker als normaal. Niet fijn maar meestal is de verkoudheid na drie dagen veel minder of zelfs over. Zeker met als je een aantal tips volgt om snel van je verkoudheid af te komen.
Ga je verkouden sporten of niet? Wat is wijsheid. Een avondje op de bank is toch ook heel aantrekkelijk.

Om te beginnen. Heb je echt geen zin om te sporten en voel je je slap en futloos, sla dan gewoon een keer over. Je kunt wel willens en wetens je sportkleren aantrekken onder de noemer dat sporten gezond is en je dan snel weer van je verkoudheid af bent. Maar je lichaam voelt zich niet voor niets zo als het zich nu voelt. Neem gewoon even rust en ga over een paar dagen.
Ga je toch sporten? Doe het dan een tandje rustiger aan dan normaal. De trainingsarbeid die je nu verricht zal niet heel veel bijdragen aan je algehele conditie. Het is vooral prettig om even lekker in beweging te zijn. Je lichaam is druk met de strijd tegen de verkoudheid en gebruikt daar de energie voor. Vraag je teveel extra energie voor een flinke workout, dan loop je zelfs het risico om overtraind te raken. Niet doen dus. Gewoon lekker op je gevoel bewegen. Over een paar dagen mag je weer los.

Ben je verkouden of heb je de griep?

Dit is wel een belangrijk verschil. Met griep sporten is af te raden. Je kunt voor jezelf eenvoudig nagaan of je een verkoudheid te pakken hebt of de griep. Alles boven de nek zoals een vol hoofd, snotterige of dichte neus, keelpijn duidt op een verkoudheid.

Alles daaronder zoals hoesten, spierpijnen, koorts boven de 38 graden, kortademigheid dan is de kans groot dat je een griepvirus onder de leden hebt. Ga dan niet sporten, maar kruip op de bank of je bed in. Je lichaam heeft nu alle energie nodig om de strijd met het griepvirus aan te gaan.

Groene klodders snot

Heb je alleen last van een flinke neusverkoudheid hou er dan rekening mee dat sporten met een bijholteontsteking best wel kan en soms zelfs helpt om het meer los te krijgen als je aan een duursport doet. Het is alleen minder prettig en je zult wat sneller naar adem happen. Doe het daarom rustig aan en stop wanneer het onprettig wordt.

Verkouden sporten met koorts

Koorts is letterlijk een belangrijke graadmeter om wel of niet verkouden te sporten. Is je temperatuur hoger dan 38 graden en ben je in een paar uur tijd koortsig geworden, ga dan niet sporten. Heb je een lichte verhoging dan kun je best sporten. Meet altijd wel je temperatuur op voordat je paracetamol of andere pijnstillers bent gaan slikken. Deze drukken de temperatuur en geven dus een vertekend beeld.

Griep zweet je er niet uit met sporten

Tot slot nog even het fabeltje dat je griep er wel uitzweet door eens even flink te sporten of de sauna in te duiken. Griep krijg je als je één van de influenza virussen te pakken hebt. Virussen laten zich niet uitzweten. Het is een kwestie van uitzieken. Je mag dan weer sporten nadat je evenveel dagen koortsvrij bent als je koorts hebt gehad.

Komt de verkoudheid door het sporten?

Met de overgang van de zomer naar de winterperiode kan het gebeuren dat je net even te koud gekleed bent buiten en je de volgende dag snotterig en hoestend rondloopt. Veel mensen denken dat dit komt door het buitensporten. Net zoals je vroeger van je moeder altijd je jas dicht moest doen anders werd je verkouden. In de praktijk kan dit niet. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en die krijg je van andere mensen. Wel is het zo dat in de herfst en winter meer mensen verkouden zijn dan in de zomer. De kans dat je dus besmet raakt is dan eenmaal groter.

Mobiele versie afsluiten