Meer kilometers rijden met dezelfde hoeveelheid brandstof

Het “Nieuwe rijden” wordt het al een tijd genoemd. Eigenlijk is het gewoon weten wat je doet in de auto. Rij met je hoofd en niet met je rechtervoet.

8 tips om meer kilometers te maken met dezelfde hoeveelheid benzine in je tank.

1. Denk na en schakel vroeg op
Vergeet wat u tijdens de rijles geleerd hebt: de regel dat motoren minder brandstof verbruiken bij middelmatige toerentallen is niet langer van toepassing. De moderne motoren met injectie werken het meest efficiënt bij lage toerentallen. Zo leveren moderne dieselmotoren bijvoorbeeld hun maximale trekkracht bij ongeveer 1.750 toeren.

2. Met 50 in de vijfde versnelling
Als u optrekt met een diep ingetrapt gaspedaal, staat de gasklep ver open en werkt de motor het meest economisch. Al bij minder dan 2.000 toeren is het de moeite waard om op te schakelen en het gaspedaal diep in te trappen. Rij de gewenste snelheid in de hoogst mogelijke versnelling. Dat betekent concreet: schaam u niet om 50 te rijden in de vijfde versnelling.

3. Gas los, koppeling niet intrappen
Gebruik de brandstofafsluiting bij hogere toerentallen en ontkoppel niet als u de auto wilt laten uitrollen. Injectiemotoren onderbreken de toevoer van brandstof als u het gaspedaal loslaat. De motor remt de auto af zonder een druppel brandstof te verbruiken. Wie op een rood stoplicht afrijdt en te vroeg de koppeling intrapt, verbruikt net zoveel brandstof als tijdens het stationair lopen van de motor.

4. Geen stop en start
Probeer gelijkmatig te rijden en te anticiperen. U bespaart meer brandstof als u iets meer afstand houdt dan de normale veiligheidsmarge; dan hoeft u niet steeds te remmen als uw voorganger dat doet. Want als u moet remmen, vernietigt u de energie die u heeft geïnvesteerd met accelereren. Het kost u misschien enige tijd, maar bespaart u brandstof en het rijdt meer ontspannen.

5. Vermijd maximale snelheden
Probeer niet de maximale snelheid uit uw auto te halen. Het effect is bekend. U bent slechts marginaal sneller als u het gaspedaal helemaal indrukt, maar verbruikt wel veel meer brandstof.

6. Schakel brandstofverslinders uit
Schakel de achterruitverwarming niet onnodig in, evenmin als de stoelverwarming, de mistlampen of de airconditioning. De airconditioning verbruikt bijvoorbeeld tot 1,5 liter per 100 kilometer extra, de achterruitverwarming slokt 0,4 liter per 100 kilometer op.

7. Weg met overbodige ballast
De dakkoffer of een imperial nog weken laten zitten kost geld. Bij 80 kilometer per uur kost een imperial ongeveer 0,7 liter, een fiets kan zelfs voor een toename van 3 liter per 100 kilometer zorgen. En ook extra ballast in de kofferbak kan tot extra verbruik leiden: 100 kilo bagage kan tot 0,6 liter extra verbruik in de stad leiden.

8. Let op de juiste bandenspanning
Als uw banden te zacht zijn, neemt de rolweerstand toe. Met een hogere bandenspanning rolt de band makkelijker, zonder dat het comfort merkbaar wordt aangetast. U kunt de juist bandenspanning vinden in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van het benzineklepje of in de deurpost. Met een beladen auto, bijvoorbeeld voor een vakantierit, is het belangrijk om de bandenspanning aan te passen volgens de gegevens van de fabrikant. Met de juiste bandenspanning kunt u tot 5 procent brandstof besparen.

De tips komen van Fulda Banden

Mobiele versie afsluiten