goede hardloopschoenen kopen

Goede hardloopschoenen kopen

Voor hardlopen is het weer helemaal het seizoen en dat betekent dat je nu misschien nieuwe schoenen nodig hebt. Goede hardloopschoenen kopen is een kwestie van tijd nemen voor je aankoop. Of je nu een beginnende of gevorderde loper bent.
Dit artikel geeft je diverse tips. Voor beginnende lopers die hun eerste paar hardloopschoenen kopen en voor gevorderde lopers die hardloopschoenen willen vervangen of een extra paar nodig hebben. Op internet vind je met gemak de beste hardloopschoenen die je online kunt kopen. Zeker waard om prijzen met elkaar te vergelijken van diverse hardloopwinkels.

Goede hardloopschoenen kopen als je net begint met hardlopen

Het beste advies is om eerst in een hardloopwinkel je looppatroon te laten analyseren. Ieder mens loopt verschillend. Kijk maar eens naar de zool van de schoenen waar je dagelijkst op loopt. Zie je plekken aan de binnenkant of de buitenkant die bovenmatig afgesleten zijn dan is het raadzaam hardloopschoenen te nemen die hierop ingesteld zijn.
Een loopanalyse maakt duidelijk hoe je landt op je voeten en hoe je de linker en rechtervoet afwikkelt. De medewerker in de hardloopwinkel kan je dan de juiste hardloopschoenen adviseren. De natuurlijke afwijking van je voeten wordt ook wel overpronatie, supinatie genoemd. Heb je geen natuurlijke afwijking dan kies je voor neutrale hardloopschoenen.

Het is ook handig als je de schoenen meeneemt die je dagelijks draagt. Dat geeft meteen een idee hoe jouw looppatroon is. Vervolgens is het aan jou of je in die winkel ook je schoenen koopt of dat je online kijkt naar een goede aanbieding.

Een tweede tip is om in twee verschillende hardloopwinkels je looppatroon te laten bepalen. Komen beide adviezen over dan weet je zeker dat je goed zit met je eerste paar gloednieuwe hardloopschoenen.

Tot slot. Bepaal van te voren waarvoor je de hardloopschoenen nodig hebt. Ga je een beetje joggen, ga je in training om de 5 of 10 kilometer te lopen en hoe vaak per week ben je van plan te lopen. Ook de ondergrond is bepalend voor je keuze. Trailschoenen zijn totaal andere schoenen dan de loopschoenen waarmee je op asfalt of het troittoir loopt.

De juiste schoenmaat is belangrijk

Klinkt zo logisch, maar in de praktijk gaat dit nog al eens verkeerd. Neem in elk geval de sokken mee die je ook draagt tijdens het hardlopen. Zeker als je sportcompressiekousen draagt, neem je die mee. In de winkel hebben ze vaak wel passokken, maar of ze ook jouw compressiekousen hebben weet je niet zeker. Vervolgens is een vuistregel dat je nieuwe hardloopschoenen 1 tot 2 maten groter zijn dan je schoenen. In de praktijk moet je gewoon goed passen en ruimte voor je tenen houden. Je weet zelf wel dat je niet altijd dezelfde maat schoenen koopt. Het ene paar valt net even wat ruimer dan het andere. Te krappe hardloopschoenen zijn een ramp. Voelen de schoenen onprettig aan, laat ze dan in de winkel staan. Hoe mooi ze ook zijn, of hoe graag je nu ook hardloopschoenen wilt hebben omdat de training morgen al is. Je houdt er blauwe tenen aan over.

Waar let je nog meer op als je goede hardloopschoenen gaat kopen

Het moment waarop je hardloopschoenen gaat passen is belangrijk. Ga je vroeg in de ochtend voor dag en dauw naar de hardloopwinkel dan zijn je voeten iets slanker dan aan het einde van de dag. Hou hier rekening mee.
Ben je zwaarder gebouwd of heb je (iets) overgewicht, dan heb je hardloopschoenen nodig met een goede demping. Belangrijk omdat je zo onnodige blessures kunt voorkomen. Je wilt natuurlijk niet na de eerste paar trainingen al weer thuis zitten.

Mooie hardloopschoenen of functionele hardloopschoenen

De experts zullen zeggen dat je goede functionele hardloopschoenen moet kopen. Daar hebben ze gelijk in. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je foeilelijke schoenen aan doet. Het oog wil ook wat en als je schoenen draagt die prettig zitten en waarbij je je prettig voelt dan is dat net zo belangrijk. Laat je dus goed adviseren over het type hardloopschoen en voel aan welk merk en type schoen bij je past. Kijk dan naar schoenen die je ook echt wilt dragen. Vind je ze in de ene hardloopzaak niet, kijk dan bij een ander of shop online. De online voorraden zijn vaak vele malen groter dan in de winkel beschikbaar is. Bovendien verkopen hardloopzaken vaak maar een paar merken waar je dan aan vast zit. Kijk dus goed rond voordat je je eerste paar aanschaft.

Nieuwe hardloopschoenen voor de meer gevorderde lopers

Ben je al met hardlopen bezig, dan is het raadzaam om een tweede paar hardloopschoenen achter de hand te hebben. Na verloop van tijd, zeg een maand of 12, zijn de meeste hardloopschoenen wel aan vervanging toe. Technisch gezien. Jij misschien wel eerder omdat er nieuwe schoenen op de markt zijn die er nog hipper uit zien. Met een tweede paar kun je bovendien afwisselen wat goed is voor je voeten. Gooi nooit meteen je oude hardloopschoenen weg. Loop eerst het nieuwe paar in en bewaar je oude als reserver. Is de demping helemaal verdwenen gebruik ze dan voor overdag. Dat gaat nog prima natuurlijk.

 

Mobiele versie afsluiten