De beste tips voor je eerste werkdag na de vakantie

Hoe houd je dat heerlijk ontspannen gevoel van de vakantie vast als je weer aan het werk gaat. Niet zozeer tijdens je werk maar vooral bij het opstaan en als je weer thuis komt. En die stress en drukte tijdens het werk dan? Werk is nu eenmaal geen vakantie en tijdens je werk heb je er zelf heet meeste aan als je actief, scherp en uitgerust blijft. De ontspannen en relaxte vakantiesfeer op je werk is niet zo’n fijne combinatie. Hoewel er vast collega’s zijn die dit wel kunnen, maar of dat nu zo goed scoort. Vaak staan die collega’s bekend als de personen die de kantjes er vanaf lopen. Dus, hoe blijf je relaxt en kun je toch goed je werk doen.

De eerste werkdag nadert

De eerste werkdag staat vast in je agenda. Collega’s rekenen op je, je bureau ligt vast vol met werk dat is blijven liggen en je mailbox puilt uit. Vooral met mailtjes die er helemaal niet toe doen.
Wat doe je? Laat je je verrassen op de eerste ochtend of werk je in elk geval je mail alvast door voor je eerste werkdag. Handig is het in elk geval als je voor je vertrek al hebt aangegeven op je eerste dag geen vergaderingen en besprekingen te willen hebben.

De eerste werkdag

Gebruik de eerste uren van de ochtend om je werk te schikken. Wat moet nu vandaag als eerste echt gedaan worden, wat kan deze week en wat gaat op de stapel om volgende week uit te zoeken.
In de praktijk blijkt dat medewerkers die met een plan van aanpak hun eerste werkdag beginnen, relaxter thuis komen en nog een deel van het vakantiegevoel behouden. Heel belangrijk, neem je niet teveel voor om op je eerste werkdag te doen. Twee goede voornemens is al heel goed; stel je prioriteiten en handel alleen af wat echt gedaan moet worden.

Als je weer thuiskomt na je eerste werkdag

Je vakantieritme is moeilijk te vergelijken met je werkritme. En dat is maar goed ook. Als dit precies hetzelfde zou zijn, heb je dan nog een echt vakantiegevoel? Denk het niet. Maar een beetje meer van het één en wat minder van het ander is welkom. Dus, want vond je nou echt heel prettig tijdens je vakantie. Samen met elkaar aan tafel eten? Een boek lezen of even een ommetje maken? Dat moet toch niet moeilijk zijn om in je normale werkweek ook te doen. Het vereist iets meer planning en discipline. Stel dat je meer wilt lezen in de avond, bedenk dan dat er in huis nogal wat afleidingen zijn die je op je vakantieadres niet had. De TV staat aan, je zoon of dochter heeft vragen over het huiswerk, de sportavond en niet te vergeten…het huishouden en de diverse klusjes. Het echte vakantiegevoel was straffeloos een boek pakken, zonder dat iemand om je heen je verwijtend aan keek dat je rustig met een boek in je luie stoel zat. Thuis pak je dan ook zo je moment waarop alle andere taken niet gedaan worden. Krijg je een vervelende opmerking of blik toegeworpen, vraag dan waarom? Je kunt de ander dan ook duidelijk maken dat die overhemden echt wel gestreken worden deze week.

De volgende ochtend weer aan het werk

Wie werkt heeft vakantie wordt wel gezegd. En als je al wat langer werkt dan is de terugkomst op je werk niet meer zo’n probleem. Je zit er al snel weer in en maakt vast plannen voor je volgende vakantie. Helaas komt het ook voor dat je op de eerste werkdag echt zeker weet dat deze baan toch niets meer is voor jou. Die gedachten had je al en tijdens je vakantie doordacht je nog eens de voordelen en nadelen. Met frisse moed startte je de eerste werkdag omdat je niet zomaar wilde opgeven. Maar zodra je binnenkomt, je collega’s ziet, de mailbox opent weet je het zeker. Dit is niet meer mijn baan. Haal adem, blijf rustig en realiseer je dat deze baan in het meest gunstige geval de komende weken nog wel jou baan is. Ook al zeg je nu direct vandaag op.

Probeer thuis te achterhalen wat je vandaag tegenstond. Is het echt je baan of misschien je functie. Maak nog eens dat lijstje met voordelen en nadelen van je werk. De kans dat je zomaar een nieuwe job vindt is bij velen niet erg groot. Maak een afspraak met je manager of directeur om dit te bespreken. Heel vaak is er wel wat aan te doen. Voorkom in ieder geval dat je vervalt in een burn-out of depressie. Dit doe je bijvoorbeeld door het regelmatig nemen van een massage.

Mobiele versie afsluiten