LDL-Cholesterol-verlagen

Cholesterolverlagend dieet en praktische tips voor je gezondheid

Te hoog cholesterol heeft vaak te maken met het in grote hoeveelheid eten van de verkeerde dingen. Om hier een eind aan te maken zal je dit dan ook moeten aanpassen. Verzadigde vetten zijn in deze erg belangrijk. Deze zorgen namelijk voor een groot deel de je cholesterol nu te hoog is. Een cholesterolverlagend dieet (bronartikel) laat je zien wat je moet eten om je LDL omlaag te brengen. Het is dan ook verstandig om een dergelijk dieet te volgen.

Hoe ontstaat een te hoog cholesterol?

Een te hoog cholesterol komt meestal door teveel verzadigde vetzuren. Vetten zijn wel gezond, mits je ze niet in overmaat eet en laat bestaan uit onverzadigde bronnen. Ze brengen tegelijkertijd het LDL cholesterol in je bloed omlaag. HDL is de gezonde cholesterol in je bloed. Met een cholesterolverlagend dieet leer je precies wat je moet eten om dit voor elkaar te krijgen.

LDL (Lagedichtheidlipoproteïne)

LDL (Low-density-lipoprotein) word ook wel vaak het slechte cholesterol genoemd. Dit komt omdat het bij overmaat een nadelig effect kan hebben op je gezondheid. En de kans op hart- en vaatziektes kan doen verhogen. Je zal er dan ook voor moeten zorgen dat je LDL omlaag brengt wanneer dit te hoog is. Verzadigde vetten zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor een te hoog LDL. Door anders en gezonder te eten zorg je ervoor dat minder verzadigde vetten jouw lichaam binnenkomen. Dit doe je door producten met verzadigde vetten te laten staan. Denk hierbij o.a. aan fastfood.

HDL (High-density-lipoproteïne)

Maar je hebt ook gezond cholesterol, ook wel HDL (High-density-lipoprotein) wat er juist voor zorgt dat restjes cholesterol in je bloed worden opgeruimd en afgevoerd. Het wordt getransporteerd naar de lever en daar afgebroken, waarna het uit je lichaam verdwijnt. Je kunt je HDL verhogen door het eten van de juiste voeding, waaronder meer onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten haal je uit verschillende bronnen. Vetten en oliën uit bv. vette vis, olijfolie, zonnebloemolie en nootjes zijn gezond en helpen je HDL te verhogen.

Wat is de rol van voeding bij het verlagen van je cholesterol?

Ondanks dat je lichaam ook zelf een hoop cholesterol aanmaakt, is een te hoog cholesterol vaak te wijten aan teveel ongezonde voeding. Denk hierbij aan het eten van veel fastfood maar ook aan producten waar te veel verzadigd vet in zit. Eet deze dan ook niet of in ieder geval veel minder. Met een cholesterolverlagend dieet ga je hier op de juiste manier mee aan de slag. Verder zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt (moet) letten wanneer je bezig bent je cholesterol te verlagen.

Waar kun je nog meer op letten voor nog betere resultaten?

Verder zijn er nog een paar dingen waar je zeker op moet letten bij het verlagen van je cholesterol namelijk:

• Stoppen met roken is heel erg bevorderlijk
• Alcoholgebruik matigen tot max 1 glas per dag en niet elke dag

Sporten is ook gezond en heeft ook een positieve werking op je gewicht. Wanneer je nu te zwaar bent kun je hier gelijk iets aan doen samen met een cholesterolverlagend dieet. Door je overgewicht aan te pakken, zal dit namelijk ook weer het nodige effect hebben op je cholesterol.

Cholesterolverlagend dieet inzetten

Is het aan te raden een dieet te volgen om je cholesterol te verlagen? Ja, zo is de kans namelijk groter dat je eet wat gezond is. En je zal minder snel geneigd zijn om weer teveel gaan snacken. Het is effectief. En het helpt je ook inzichten te krijgen welke voeding nou echt gezond voor je is.

Mobiele versie afsluiten