Zorgverzekering 2015 – De 10 beste bespaar tips

Je zorgverzekering voor 2015 sluit je af voor 1 januari 2015. Vergelijken en overstappen op een nieuwe zorgverzekeraar of blijf je zitten waar je zit? Ieder jaar weer veranderen de zorgpremies, het eigen risico en de verzekerde zorg. Tijd dus weer om eens goed naar je de hoogte van je zorgpremie te kijken.
We geven je hier tips om te besparen op je zorgverzekering 2015.

In november moeten alle zorgaanbieders hun premies bekend maken en ontvang je ook een voorstel van je huidige zorgverzekeraar. Hoe beoordeel je dit aanbod en hoe maak je een goede keuze voor een nieuwe zorgverzekering tegen de laagst mogelijke kosten?

Bespaartip 1: Snelst verdient, de welkomst premie

Ieder jaar zijn er weer zorgverzekeraars die graag extra nieuwe klanten verwelkomen. Om dit te stimuleren geven ze een welkomstbonus. Een eenmalige korting in euro’s. Ben je tevreden over je huidige zorgverzekeraar en wil je eigenlijk helemaal niet overstappen, dan is voor je portemonnee slim om toch te vergelijken. De welkomstbonus geldt alleen voor nieuwe klanten. Je moet dus overstappen. Er zijn gevallen bekend waarbij een zorgverzekeraar een korting gaf voor nieuwe klanten en weigerde deze ook aan bestaande klanten te geven. Gevolg was dat bestaande klanten massaal toch overstapten om ergens anders een welkomstpremie binnen te slepen tegen gelijk blijvende voorwaarden.

Bespaartip 2: Verhoog je eigen risico voor een lagere premie

Iedere Nederlander heeft in 2015 een standaard eigen risico van 360 euro. Dit betekent dat je zelf van alle gedeclareerde zorg maximaal 360 euro moet betalen. Iedere zorgverzekeraar heeft zo haar eigen manier van verrekenen. Dit verplichte eigen risico bedrag kun je bij het afsluiten van de zorgverzekering verhogen. Hierdoor wordt de maandelijkse premie die je betaalt lager. Een hoger eigen risico is zinvol als je de financiële middelen hebt om dat bedrag ook te betalen. Ben je volledig gezond en verwacht je weinig zorguitgaven dan is dit een aanvaardbare stap. Zit je krapper bij kas, bepaal dan hoe je het eigen risico gaat financieren.

Bespaartip 3: Bekijk goed je aanvullende tandartsverzekering

Nederlanders zijn zeer goed verzekerd tegen tandartskosten. Veel beter dan in andere Europese landen. Je kunt je afvragen of dit wel echt nodig is. Bezoek je één of twee keer per jaar de tandarts voor een controle informeer dan bij je tandarts wat hiervan de kosten zijn in 2015. Weeg die kosten af tegen de premie van de tandartsverzekering.
Dragen je kinderen nu een beugel? Overleg met de orthodontist wanneer de beugel er uit kan en hoeveel kosten je tot dat moment nog maakt voor de controles en het verwijderen van de beugel.
Voor orthodontie kun je je voor verschillende bedragen verzekeren. Waarom zou je je te hoog verzekeren?

Bespaartip 4: Kijk goed naar je aanvullende verzekering

Het motto bij de keuze voor een aanvullende verzekering is vooral dat je je niet moet verzekeren voor zorg waar je toch geen gebruik van gaat maken. De basisverzekering vergoedt altijd ernstige aandoeningen, operaties en revalidatie. Hiervoor heb je geen aanvullende verzekering nodig. Bezoek je nooit een fysiotherapeut, kies dan een pakket zonder of met een minimaal aantal behandelingen.

Weet je nu al dat je steunzolen nodig hebt, probeer dit dan in dit lopende jaar te regelen. Bezoek in elk geval voor 31 december de podoloog en laat alle kosten nog op dit jaar 2014 zetten. Dit geldt natuurlijk ook voor een nieuwe bril en contactlenzen.

Bespaartip 5: Reken uit wat je kosten zijn

Je draagt bijvoorbeeld contactlenzen en koopt vier keer per jaar een nieuw setje met lenzenvloeistof. Tel dan de kosten eens bij elkaar op. Neem dit mee in je beoordeling van het aanvullende pakket. Misschien ben je wel duurder uit als je de extra premie bij elkaar optelt om alle lenzen kosten vergoed te krijgen, dan wanneer je zelf een deel blijft betalen of de kosten volledig zelf betaald.

Bespaartip 6: Naturaverzekering is goedkoper dan een restitutieverzekering

Wil je direct besparen op je zorgverzekering? Kies dan een naturaverzekering. De premie is altijd lager dan bij een restitutieverzekering. Dit verschil laat zich makkelijk verklaren.
Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar vastgesteld bij welke zorgverleners je terecht kunt. Dus de apotheek, fysiotherapeut enz. Door deze afspraken koopt de zorgverzekeraar goedkoper in en jij deelt mee in dat voordeel. In de meeste gevallen ontvang je ook geen rekening van je behandelaar. Die gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Je hoeft de behandeling dus niet voor te schieten.

Een restitutieverzekering geeft je volledige vrijheid om zelf je behandelaar te kiezen. Voor veel mensen zou dit niet uitmaken. Behalve als je gewend bent aan een behandelaar die geen contract heeft met de nieuwe zorgverzekeraar die je wilt kiezen. Het is verstandig om dit even na te vragen bij je vaste behandelaar. Deze keuzevrijheid betaal je met een hogere premie. Vaak krijg je zelf ook de rekening toegestuurd die je dan zelf moet declareren bij je zorgverzekeraar.

Bespaartip 7: Studentenverzekering voor 18 jarigen

Wordt je kind 18 jaar dan moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Doorgaans betalen de ouders die premie als zoon of dochter nog studeert en thuis of op kamers woont.
Er zijn zorgverzekeraars die zich speciaal op studenten richten en diverse kortingen geven. Het is dan ook verstandig om dit mee te nemen bij de keuze voor een zorgverzekeraar.

Soorten studentenkorting op zorgverzekering

Korting met de CJP pas. Een extra korting op je zorgpremie als je in het bezit bent van een Cultureel Jongeren Pastpoort.
Internetkorting. Je regelt al je zaken met de zorgverzekeraar online. De polis ontvang je digitaal, declareren gaat online en communicatie met de klantenservice gaat via mail of sociale media.

Ook als je niet studeert wel studentenkorting

De meest verzekeraars spreken van studentenkorting. Dit impliceert dat je moet studeren om van deze aanbieding gebruik te maken. Niets is minder waar. De korting geldt voor jongeren van 18 jaar en ouder die een bepaalde leeftijd hebben. Bijvoorbeeld 18 jaar en niet ouder dan 21 jaar.

Bespaartip 8: Kies een internetverzekering

Een internetverzekering voor zorg is niet anders dan een gewone zorgverzekering. Het verschil is de papierhandel. Bij een internetverzekering ontvang je geen papierenpolis, rekeningoverzichten en brieven per post. Alles gaat digitaal via het portaal van de zorgverzekeraar en e-mail. De besparing die zorgverzekeraars hiermee behalen wordt deels doorberekend in een lagere premie.

Bespaartip 9: Sluit een collectieve zorgverzekering af

Ga je zorgverzekeringen vergelijken, neem dan ook de mogelijkheid voor een collectieve zorgverzekering mee. Bijvoorbeeld die van je werkgever of de consumentenbond. Hou er wel rekening mee dat die vaak standaard pakketten zijn. Niet altijd zijn ze de goedkoopste en soms wordt specialistische zorg niet vergoed. Heb je weinig zorg nodig dan is een collectieve zorgverzekering vaak nog goedkoper en scheelt dit al snel een paar tientjes per jaar.

Bespaartip 10: Zorgverzekering vergelijken

Heb je in kaart wat je zou willen verzekeren en wat niet, start dan je vergelijking van zorgverzekeraars. Online vind je talloze websites die je hierbij helpen. Maak je vergelijking bij minimaal 5 verschillende vergelijkingssites. De reden is simpel. Iedere vergelijkingssite maakt afspraken met verzekeraars over extra kortingen en lang niet alle vergelijkingssites geven een volledig overzicht van alle verzekeraars. Dus ook de resultaten van de verschillende vergelijkingssites moet je onderling weer vergelijken.

Mobiele versie afsluiten