Wonen

Tips voor zelf slijpen van botte messen en scharen

zelf messen en scharen slijpen

Vrijwel alles wat ooit scherp was wordt na verloop van tijd door het vele gebruik bot. Het vervelende is dat je dit pas merkt als het echt bot is. Huis tuin en keukenvoorbeeld is je keukenmes. Zodra je het gevoel hebt dat je kracht moet zetten bij het doorsnijden van je kipfilet, kun je er met gemak van uitgaan dat het mes bot is. En dat merk je als je het mes geslepen hebt. Het mes glijdt weer door je vlees alsof het door een pakje zachte boter schiet.

Welk gereedschap en keukengerei kun je zelf slijpen en waarom is dat verstandig?

Keukenmessen slijpen

Je kent het beeld vast wel van de kok of de slager die met een aanzetstaal even snel en handig zijn keukenmes slijpt en dan door het vlees glijdt alsof het niets is. Een aanzetstaal gebruiken is in het begin vrij lastig. Vergeet niet dat de kok en de slager elke dag oefenen en jij waarschijnlijk niet. Het moeilijkste is misschien wel om de juiste hoek te vinden waar het snijvlak van je mes de aanzetstaal raakt.
Voor thuisgebruik in de keuken is een messenslijper handiger. Het mes haal je door een gleuf die vanzelf het snijvlak van het mes volgt. Ok, je krijgt je mes misschien niet zo scherp als een vakman dit voor mekaar krijgt en je zult wat vaker moeten slijpen. Maar als de messenslijper toch in de keukenla ligt dan hebt je deze zo gepakt. Na gebruik wel even je mes afspoelen en afvegen. Er kan altijd wat slijpsel opzitten.

Slijpen van de bijl, heggenschaar en snoeischaren

Een scherpe heggenschaar en snoeischaar zijn een plezier om met te snoeien in de tuin. Behalve dat de tuinscharen bot worden, worden de bladen ook vuil. Maak daarom de heggenschaar en snoeischaar altijd direct schoon na gebruik. Gebruik hiervoor een harde borstel of een staalborstel. Doek er over om de schaar droog te maken en klaar ben je. Voor het aanscherpen van je bijl kun je een bijlslijper gebruiken.

Scharen slijpen

De scharensliep kwam vroeger langs de deuren om de messen en scharen te slijpen. Op een grote handkar die hij voortduwde stonden de slijpstenen en andere materialen. De scharensliep die langs de deuren komt zien we vandaag de dag niet meer. Dus, wordt je eigen scharensliep. Heel prettig omdat een botte schaar waardeloos is om mee te knippen. Zeker als je eindelijk een prettige schaar hebt die prettig in de hand ligt, dan wil je die natuurlijk graag blijven gebruiken. Met een scharenslijper of de luxere scharenslijpmachine heb je altijd een scherpe schaar bij de hand om goed mee te knippen.

https://www.bol.com/nl/p/elektrische-messenslijper-messlijper-scharenslijper-slijper-messen-scharen-slijpsteen-messenscherper/9200000079936446/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651

 

Grasmaaier slijpen

De messen van je grasmaaier kun je zelf slijpen met een slijpsteen. We bedoelen hier wel de messen van een elektrische grasmaaier. Vooral het zand dat hoe dan langs je messen gaat tijdens het maaien maakt de messen bot. Dat is vooral vervelend voor je gazon. De grassprietjes worden niet meer mooi afgesneden met het risico op vergelen. Je gazon wordt er met botte messen in je grasmaaier dus niet beter op. Door het mes over de slijpsteen te halen, wordt deze weer scherp.

https://www.bol.com/nl/p/combinatie-slijpsteen/9200000065803848/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651

Slijpen met een wetsteen

Wetsteen, het woord zegt het al een “natte” steen. Voor gebruik dompel je de steen in het water en leg je deze op een opgevouwen theedoek waardoor de steen stabiel ligt en niet weg schuift. Als je bijvoorbeeld een keukenmes slijpt met een wetsteen begin je eerst met een grove korrel. Je verwijdert zo bramen en je maakt een nieuwe snede. Daarna neem je een wetsteen met een fijne korrel om de snede extra scherp te maken en te polijsten. Meestal heb je dus twee wetstenen nodig. Ook zijn er wetstenen verkrijgbaar met een dubbele kant. Enerzijds een grove korrel en aan de andere kant de fijne korrel.

https://www.bol.com/nl/p/richardson-sheffield-luxe-wetsteen/9200000025133798/?oembed%5Btype%5D=info&oembed%5Bsiteid%5D=34651

Wat laat je vooral slijpen door de specialist?

Schaatsen slijpen

Scherpe schaatsen zijn een genot om mee over het ijs te glijden. Als je alleen op de schaats staat als er natuurijs ligt, dan sta je waarschijnlijk op botte schaatsen. Daar kom je natuurlijk pas achter als je eindelijk het ijs op mag. Oh ja, ik had ze moeten laten slijpen. Precies. Pak daarom nu je schaatsen uit het vet en breng ze naar de dichtstbijzijnde ijsbaan. Het is verstandig om ze daar te laten slijpen in plaats van bij je lokale tuincentrum. Mensen op de ijsbaan slijpen het hele seizoen schaatsen en hebben te maken met zeer kritische schaatsers. Kies dus voor ervaring.