terras-schoonmaken

Terras schoonmaken tips

Wil je je terras schoonmaken en groene aanslag verwijderen? Je kunt dit op heel veel verschillende manieren doen. De beste tips om je terras te reinigen op een rij.

Voor alle tips geldt dat je dit doet als het droog weer is en de komende 24 uur niet gaat regenen. Schoonmaakazijn, biotex, chloor, bleek hebben even de tijd nodig om in te werken. Regen zorgt er voor dat het snel allemaal wegspoelt.
Alleen met een hogedrukreiniger kun je altijd aan de slag. Of het nu droog is of regent.

Probeer eerst een stukje om te testen hoe het werkt en hoe intensief je moet schrobben voor een schoon terras.

6 Tips om je terras schoon te maken

Hogedrukreiniger
Schoonmaakazijn
Biotex
Biotex en groene zeep
Zand
Chloor of bleek

Terras schoonmaken met hogedrukreiniger

Met een hogedrukreiniger of hoge druk spuit wordt je terras weer stralend schoon. De originele kleur van je grijze terrastegels en mooie klinkers komt weer naar boven. Al het vuil en de aanslag worden verwijderd.

Aan de slag met je hogedrukreiniger vergt wat voorbereiding. Zorg dat al tuinmeubelen en potten weg zijn van het deel dat je gaat schoonspuiten. Er spat regelmatig veel vuil en modder op. Heb je een flink stuk schoongespoten, spuit dan het losse vuil dat blijft liggen bij elkaar in de dichtstbijzijnde afvoer, of veeg het op.

Nadeel van je terras schoonmaken met een hogedrukreiniger is dat je het zand tussen de tegels of klinkers ook een voor een deel weg spuit. Vul dit weer aan met brekerzand. Een tweede nadeel is dat je de toplaag van de tegels en klinkers spuit waardoor je volgend seizoen gegarandeerd weer groene aanslag hebt. Niettemin bereik je met een hogedrukreiniger het beste en meest schone resultaat en geniet je een voorjaar en zomer lang van een stralend schoon terras.

Terras schoonmaken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is werkt enorm goed als je de groene aanslag en mos wilt verwijderen van je terras. We hebben het hier over schoonmaakazijn. Dus niet de azijn die je over je salade doet ;-). Schoonmaakazijn zit vaak in een groene plastic fles en je koopt het bij de supermarkt voor ongeveer € 0,30 per liter.

Zijn de terrastegels of de bestrating flink aangeslagen met groene aanslag en mos, gebruik de schoonmaakazijn dan onverdund en giet het over je terras. Voor een goede verdeling is een plantenspuit of grotere drukspuit handig om te gebruiken. Let er wel op dat je een flink aantal flessen nodig hebt voor een terras van meerdere vierkante meters.

Koop op tijd je schoonmaakazijn in. De ervaring leert dat veel mensen in het voorjaar op jacht gaan naar schoonmaakazijn. Je hebt al snel vier flessen nodig. Dus voorkom dat je achter het net vist.

Spuiten doe je als het droog is en minimaal 24 uur droog blijft. Anders spoelt de regen de schoonmaakazijn weg en is het verloren moeite. Herhaal de behandeling na een paar dagen nog een keer en je ziet de groene aanslag vanzelf verdwijnen.

Terras schoonmaken met biotex

Een paar flinke emmers water met biotex helpt ook om vooral vuil van je terras te verwijderen. Biotex belast het milieu niet, maar het effect is een stuk minder dan bij een hogedrukreiniger. Wel moet je flink schrobben met een harde bezem. Doe dit als het droog is en de komende 24 uur nog niet gaat regenen. Wist je trouwens dat Biotex heel goed werkt om je bankstel mee te reinigen én bijvoorbeeld de kussens van je tuinset.

Terras schoonmaken met biotex en groene zeep

Groene zeep wordt ook gebruikt om terrassen te reinigen. Om het effect van groene zeep te versterken kun je hier een wat biotex bij doen. Een flinke emmer water, groene zeep en biotex er bij en schrobben maar. Deze combinatie werkt goed om groene aanslag te verwijderen. Ook met deze methode goed schrobben bij droog weer.

Terras schoonmaken met zand

Zand is een perfect schuurmiddel. Zeker als je brekerzand gebruikt. Dit is scherper dan gewoon speelzand en heeft een goede schuurwerking. Strooi wat zand over je terras, beetje water er bij en schrobben maar.

Terras schoonmaken met chloor of bleek

Chloor en bleek zijn chemische producten en letterlijk een aanslag op het milieu. Niet echt een aanrader. Wil je chloor of bleek toch gebruiken om je terras schoon te maken, voorkom dan dat het water afloopt naar je gras of border met planten. Chloor en bleek zijn zoals gezegd slecht voor planten en bloemen.

Mobiele versie afsluiten