Geld

De beste SSD Solid State Drives die je computer sneller maken

Samsung EVO 840 SSD

Computer crisis? Computers die al na een paar jaar als maar trager worden. Langzaam opstarten, meerdere programma’s tegelijkertijd niet meer aan kunnen en tot overmaat van irritatie opeens vast lijken te lopen. Ergernis nummer 1. Want de laptop of pc is op zich nog prima. En nu zomaar even een nieuwe kopen met in het vooruitzicht hetzelfde gedoe over een paar jaar is geen prettige investering. De harde schijf vervangen door een Solid State Drive, afgekort SSD, lost dan een heleboel problemen op. Online wordt veel geschreven over deze disks. Maar welke koop je en biedt dit ook echt het beloofde gebruiksgemak en snelheid.

Alles in één keer overzetten

De meeste computer gebruikers zijn geen expert. Het idee alleen al om alle programma’s opnieuw te installeren en foto’s en documenten te kopiëren is er niet één om blij van te worden. De leveranciers van SSD schijven hebben hier goed rekening mee gehouden en bieden bijgeleverde software aan waarmee je in één keer de complete inhoud van je oude harde schijf overzet op de nieuwe snelle disk. Zodra je die in je computer of laptop hebt geplaatst is het opstarten en werken. Hoe mooi is dat.

Een beetje handig zijn en durven

De SSD moet natuurlijk wel in je laptop of computer gezet worden. Heb je dat al vaker gedaan dan draai je hier je hand niet voor om. Maar is het de eerste keer, dan zal het even een drempeltje zijn waar je overheen moet. Gelukkig gingen velen je voor en hebben ze er een filmpje van gemaakt. Op Youtube vindt je voor elke computer wel een instructiefilm hoe je schroefje voor schroefje de harde schijf verwijderd en vervangt door een SSD. Heb je er geen vertrouwen in, zoek dan iemand die dit voor je wil doen.

De beste SSD Samsung 840 EVO

De Samsung 840 EVO is wat betreft capaciteit, prestatie en prijs de topper onder de SSD’s. Niet voor niets won deze SSD twee awards. De zeer kritische gebruikers van Tweakers beoordeelden de 840 EVO met Zeer goed en Hardware.info bedeelde de Samsung EVO met een Silver Award. Op Userbenchmark.com staat de Samsung 840 EVO met kop en schouders bovenaan.
De Samsung 840 EVO is verkrijgbaar in 120GB, 250GB, 500GB, 750GB en de eerste SSD op dit moment die 1TB biedt. Bij de Samsung worden twee programma’s meegeleverd op een cd-rom. De Samsung Data Migration Tool waarmee je moeiteloos in één keer alle inhoud van je harde schijf overzet op de SSD en Samsung Magicina Software waarmee je de nieuwe SSD kunt finetunen. Als je dat wilt tenminste, want het vraagt wel enige kennis van je computer om dit goed te kunnen doen.SSDcenter_algemeneshopbanner_240x400

Wat heb je allemaal nodig?

Met alleen de aanschaf van deze SSD ben je er nog niet. Dat geldt trouwens ook voor elke andere SSD. Je hebt immers wat accessoires nodig om data over te zetten, een montageplaat om de SSD in je desktop in te bouwen. Voor een laptop is dit niet nodig. En eventueel een SATA kabel om de verbinding te maken als je de SSD in je desktop naast je oude vertrouwde harde schijf wilt plaatsen. Vaak wordt een SSD dan ook in bundels aangeboden zodat je alle juiste spullen in één keer bij elkaar hebt.

Pluspunten

• Echt heel snel. 10x sneller dan oude schijf
• Eenvoudige datamigratie en installatie
• Stiller en koeler
• Hoge Lees/Schrijf snelheid
• Klein, licht van gewicht
• Bijgeleverde Samsung software
• Snel laden van apps
• Start snel op en sluit snel af
• Macbook pro 15″ 2012 compatibel

MINPUNTEN

• Niet merkbaar zuiniger dan HDD
• Prijs (blijft een pak duurder dan een gewone HDD)

Alternatieven voor de Samsung 840 EVO

Alternatieven zijn er volop. Echter geen van de SSD merken levert migratie software bij de SSD. Dat i wel zo fijn als je geen computerexpert bent en niet op zoekt wilt naar een aparte software om al je data over te zetten. Kies je voor zekerheid, dan is de Samnsung 840 EVO de beste.
Weet je zelf wel hoe je alles moet overzetten dan zijn dit goede alternatieven voor de Samnsung.

KINGSTON SSDNOW V300

Zeer geschikt voor ultra dunnen laptops. De SSD is niet meer dan 7mm dik.

CRUCIAL MX100

Energiezuinige SSD die over hardware encryptie beschikt waardoor je bestanden veilig worden opgeslagen.